Video's

Gefopt!

15.07.2012 . 18.02

De grootste hoaxes op een rijtje

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar waarom zou het niet zo zijn? Een bericht over een meisje dat tijdens het gamen in slaap viel, haar bloedcirculatie afkneep en haar voet verloor, bleek niet te kloppen. Wij zijn erin getuimeld. Over de jaren heen zijn er talloze mensen in geslaagd om hun onzin als waarheid te verkondigen. Tijd voor wat hoaxes op een rijtje.

- In 1994 dook er op internet een persbericht op waarin stond dat Microsoft de katholieke kerk had gekocht. In het bericht liet topman Bill Gates weten dat hij het geloof als een groeimarkt beschouwde. "Microsoft en de katholieke kerk kunnen religie samen makkelijker en leuker maken voor meer mensen", zou hij hebben gezegd. Het bedrijf zou de exclusieve elektronische rechten over de bijbel krijgen. Microsoft moest uiteindelijk met een officiële ontkenning komen. Wie erachter zat, is tot op de dag van vandaag onbekend.

- Een jaar later claimde Ray Santilli dat hij tientallen jaren terug een lijkschouwing van een buitenaards wezen door het leger van de Verenigde Staten had vastgelegd. Met zijn film, waarin ook beelden van de plek waar de alien was geland en interviews met zogenaamde experts zaten, trok Santilli veel media-aandacht. In 2006 liet hij weten dat de film maar voor een deel echt was. De autopsie bleek in werkelijkheid uitgevoerd op een nep-alien van schapenhersenen en kippeningewanden.

- De website Bonsaikitten.com was zo overtuigend dat mensen echt dachten dat het mogelijk was om een kitten in een pot op te sluiten en de botten van het diertje zo in de vorm van de pot te laten groeien, net als bij een bonsaiboompje. Een organisatie tegen dierenleed twijfelde over de echtheid van de site, maar besteedde er toch aandacht aan. Na vele boze reacties van dierenliefhebbers werd de student die de website in elkaar had gezet, ondervraagd door de FBI. Voor de duidelijkheid, stop je huisdier niet in een pot! Dan gaat 'ie dood.

- Ook in Nederland zijn er zat mooie voorbeelden. Zo filmde Dennis van der Wiel in de zomer van 2011 een haai tijdens een boottochtje op het IJsselmeer. Hart van Nederland dook er als enige nieuwsmedium op en vroeg zich af of de haai echt was. Andere filmpjes van de haai, die in sommige gevallen veranderd was in een dolfijn, waren te vinden op Zie.nl en de site van AT5. Later zou blijken dat een bewoonster van Forteiland Pampus het hele verhaal zelf had bedacht. Ze wilde wat extra bezoekers trekken voor het zojuist geopende bezoekerscentrum.

- Hacker Max Cornelisse kwam in 2007 in het nieuws met een filmpje waarin te zien was hoe hij de intercom-installatie van de Nederlandse Spoorwegen had gehackt. Op Utrecht Centraal riep hij zogenaamd om dat de trein naar het Spaanse Alicante zou vertrekken. Ook het bord op het perron werd daarop aangepast. Editie NL vroeg ProRail om een reactie. Het spoorbedrijf zei dat het filmpje wel nep moest zijn, bijvoorbeeld omdat Alicante helemaal niet voorkomt op de borden van de NS. Knap gemonteerd was het zeker.

- Lynxen komen niet in het wild voor in Nederland, maar om de zoveel tijd claimt iemand er toch eentje te hebben gespot. Een anonieme bezoeker plaatste in april van dit jaar een foto van een lynx in de bossen van Margraten op Waarneming.nl. Een andere bezoeker van de site zag de foto en vond het erg verdacht dat 'ie wel heel erg leek op een foto die hij zelf in een dierentuin in Duitsland had gemaakt. Mensen van de website gingen met de man op pad, maar die kon de plek waar de foto was gemaakt niet aanwijzen. Hij bleef stug volhouden dat hij een lynx had gezien.

- Roddelkoningin Wilma Nanninga wilde deze scoop niet missen. "Afschuwelijk. Zwitsers persbureau meldt dat Jody Bernal zou zijn overleden na snowboardongeluk", twitterde ze in maart van vorig jaar. Een paar kilometer verderop werd Jody wakker na een ruige carnavalsavond. Hij had een kater, maar mankeerde verder weinig. Eindelijk is de Brabantse zanger echt beroemd. Hij is het slachtoffer geworden van dezelfde neppe doodmelding die sterren als Charlie Sheen, Avril Lavigne en Eddie Murphy over zich heen hebben gekregen.

(c)

- Door een brand bij Vodafone zaten in april van dit jaar veel mensen in de Randstad een poosje zonder bereik. Met een poster in bushokjes zou KPN tijdens de storing gretig misbruik hebben gemaakt van de problemen bij de concurrent. 'Geen bereik? KPN helpt je uit de brand', stond erop. Het bleek een regelrechte hoax. Dat is achteraf best logisch. Behalve dat het niet erg netjes van KPN zou zijn, waren er kort daarvoor ook fikse storingen bij het bedrijf zelf. Bovendien is het erg moeilijk om zo'n poster zo snel te laten maken en plaatsen.

- Jarno Smeets liet de hele wereld met een filmpje op zijn blog Humanbirdwings.net en een eigen YouTube-kanaal geloven dat hij erin was geslaagd om als eerste persoon ter wereld te vliegen als een vogel, met zelfgemaakte vleugels. Jarno kreeg van buitenlandse media zelfs de bijnaam 'Flying Dutchman'. Het verhaal bleek één grote grap te zijn. In De Wereld Draait Door maakte de filmmaker en animator bekend dat het ging om een test. Hij wilde bekijken hoe je een verhaal kan vertellen via een blog.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app