Koningin

Flinke uitgaven

20.07.2012 . 08.41

Financiële huishouding van Beatrix

Koningin Beatrix gaat niet bezuinigen. Ze vindt dat Nederland haar salaris nog best kan ophoesten, ook al is er een economische crisis. Die ruim 800.000 euro aan salaris en de vijf miljoen aan kosten heeft ze echt helemaal nodig om haar werk te kunnen doen. O ja, ze krijgt ook nog 27 miljoen voor ‘functionele’ uitgaven. Wat doet Bea eigenlijk met al dat geld?

Personeel is een behoorlijke kostenpost voor de koningin. Het Koninklijk Huis heeft volgens de NOS, omgerekend naar voltijdbanen, zo’n 260 mensen in dienst.

Van de 27 miljoen gaat het grootste deel op aan het runnen van de drie paleizen die Nederland gratis ter beschikking stelt aan het staatshoofd. Huis Ten Bosch, het werkpaleis Noordeinde en het Paleis op de Dam moeten immers onderhouden worden. Denk daarbij ook aan de meest basale dingen. Het moet in de paleizen lekker warm zijn als de vorstin er vertoeft, en ze moet natuurlijk wel kunnen bellen en internetten. En bovenal moet het er schoon zijn.

Dan zijn er ook nog wat kosten die Bea moet betalen die zijdelings met haar werk te maken hebben. Ze moet natuurlijk meebetalen aan de Rijksvoorlichtingsdienst RVD en haar eigen Kabinet der Koningin. Want bij al het werk dat de koningin moet verzetten, heeft ze natuurlijk wel administratieve ondersteuning nodig.

En dan is er nog het Militaire Huis. Dat onderdeel van het bedrijf van de koningin zorgt voor allerlei zaken rond evenementen. Want daar waar Beatrix verschijnt, kunnen er rare dingen gebeuren. Haar veiligheid mag daar natuurlijk niet onder lijden. Ook daar betaalt ze een hoge prijs voor.

Tenslotte wordt de koningin op extra kosten gejaagd omdat ze het onderhoud van haar jacht voor een deel zelf moet betalen. Vroeger ging daar bijna een half miljoen per jaar aan belastinggeld in zitten. Onze koningin tikt tegenwoordig netjes zo'n 326.000 euro af voor een likje verf en een flinke schuurbeurt.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app