Maximale straf

Moordenaar van 15

20.08.2012 . 17.10

OM: 'Facebookmoord kostte €20'

Op 14 januari werd het Arnhemse meisje Winsie (Joyce) Hau, 15 jaar oud, neergestoken in de deuropening van haar huis. Vijf dagen later overlijdt ze in het ziekenhuis. Jinhua K., toen 14 jaar oud, heeft de moord bekend. Hij zei maandag in de rechtszaal dat hij Winsie eigenlijk niet kende, maar voor 20 euro nam hij volgens het Openbaar Ministerie haar leven.

In december 2011 zou Winsie na een ruzie op Facebook nare dingen hebben gezegd over het privéleven van haar vriendin Polly W. (16). Volgens het OM was zij hier heel boos over en zocht ze hulp bij haar vriendje Wesley C. (17). Samen zouden ze een plan hebben gemaakt om Winsie te vermoorden.

Stapvriend Jinhua kreeg de opdracht om de daad uit te voeren. Het duurde weken voordat hij daadwerkelijk op de trein van Capelle aan de IJssel naar Arnhem stapte waar hij Winsie aan haar hoofd en nek verwondde. Ook haar vader, die zijn dochter kwam verdedigen, werd neergestoken.

Jinhua zou hebben meegewerkt omdat hij graag bij de vriendengroep van Wesley wilde horen. Ook zou hij 20 euro hebben gekregen voor de moord. Maandag stond Jinhua voor de kinderrechter in Arnhem. Hij verklaarde dat ‘ie onder druk had gehandeld. Als hij Winsie niet zou vermoorden, zou hij dat met zijn eigen leven moeten bekopen. De aanklager geloofde hem niet.

Het OM acht de moord op Winsie en de poging tot moord op haar vader bewezen en eist de maximale straf tegen de jongen: een jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs. Omdat de moord en poging tot moord zo gruwelijk zijn en Jinhua al twee keer eerder veroordeeld is, waarvoor blijft onduidelijk, is de strafeis hoog. De rechter doet op 3 september uitspraak.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app