Vlucht

Naar Roemenië

22.08.2012 . 09.20

Wilders wil asielzoekers oostwaarts

Geert Wilders mag de Europese Unie dan haten, hij heeft wél een plannetje om er zijn voordeel mee te doen: hij wil lidstaat Roemenië opzadelen met onze asielzoekers. Die nep-Polen mogen namelijk wel wat terug doen voor hun toetreding. Onze verre oosterbuur lijkt de PVV-leider een uitermate geschikt land om vluchtelingen naartoe te deporteren.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zegt in het AD zeker te weten dat ''de impuls om vrijwillig terug te gaan naar bijvoorbeeld Irak veel groter zal zijn als ze in Roemenië zitten''. Nederland wordt zo voor asielzoekers minder aantrekkelijk en illegalen zullen hier niet kunnen blijven plakken, is het idee.

Eerlijk is eerlijk: Wat kost dat nou, een paar jaar kamperen in een Oostblokland? Daar kunnen ze dan wachten op de uitkomst van de procedure voor een verblijfsvergunning.

Volgens de partij zijn er geen regels of verdragen die het uitbesteden van asielzoekers aan een ander land verhinderen. Dus op het vliegtuig met die asielzoekende gekkies. Maar dan wel met Ryanair want KLM is natuurlijk veel te duur.

De partij heeft zich laten inspireren door Australië, dat tien jaar geleden afspraken maakte met Papoea-Nieuw-Guinea en Nauru om tegen betaling asielzoekers te huisvesten. Sindsdien daalde het aantal bootvluchtelingen naar Australië sterk.

Wilders vergeet er bij te vermelden dat Australië de bootvluchtelingen ook wil beschermen voor een gevaarlijke tocht in gammele bootjes en dat de opvang in andere landen sinds 2008 was opgeschort.

De overtocht naar Australië kostte de afgelopen tien jaar naar schatting 964 bootvluchtelingen en bemanningsleden het leven. Vanaf oktober 2009 waren dat er iets meer dan 600. Het land nam vorige week een wet aan die de opvang weer mogelijk moet maken.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app