SGP

Verkrachting

28.08.2012 . 15.51

Slachtoffers moeten niet zeuren

Dat de SGP niks van vrouwen begrijpt, wisten we al, maar nu gaat lijsttrekker Kees van der Staaij van de gristelijke partij wel heel erg ver.

Kees van der Staaij denkt blijkbaar dat het vrouwelijke lichaam een magische detector bevat die kan signaleren of een piemel wel of niet tot een verkrachter toebehoort en afhankelijk daarvan zelfstanding en geheel automatisch besluit om wel of niet zwanger te worden.

De lijsttrekker denkt namelijk dat de kans op zwangerschap na een verkrachting niet zo groot is. Daaraan voegt hij toe dat een verkrachting geen enkele reden is om abortus toe te staan.
Gelukkig voor Nederlandse vrouwen mogen ze zelf beslissen of ze het kind van een verkrachter op de wereld zetten.

Er is geen enkele aanwijzing voor de theorie dat de kans op zwangerschap door een verkrachting kleiner wordt. Met een beetje logisch nadenken komt iedereen ook tot de conclusie dat deze nergens op is gebaseerd. Wel is er onderzoek naar gedaan; volgens een bericht op HP/De Site is het percentage vrouwen dat in Nederland zwanger raakt na een verkrachting zeven procent.

Een ‘kleine kans’ is dus een nogal relatief begrip. Als je deze cijfers überhaupt al serieus wilt nemen, want voor een gedegen onderzoek naar de kans op zwangerschap na verkrachtingen hebben wetenschappers allerlei gedetailleerde informatie nodig: cijfers over de precieze leeftijden van de slachtoffers, de ejaculaties tijdens verkrachtingen, en het percentage slachtoffers dat anticonceptie gebruikt. Betrouwbare cijfers hierover zijn niet beschikbaar.

Een van de standpunten van de SGP is dat ‘het menselijk leven een kostbaar geschenk van God is.’ Dat mogen ze vinden natuurlijk, ze mogen het zelfs als reden opgeven om tegen abortus te zijn. Aan de andere kant is wel gek dat de partij geen probleem heeft met de doodstraf. Ook ‘kostbaar’ is dus blijkbaar een relatief begrip bij de gristenen.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app