Column

Lege schappen

07.09.2012 . 12.22

Supermarkten boycotten Holleeder

Was het aannemen van Willem Holleeder als columnist Nieuwe Revu’s beste idee ooit? Misschien, maar misschien ook niet. Een paar Plus-supermarkten weigeren het blad te verkopen sinds de crimineel er zijn hersenspinsels etaleert.

Piet Boerman, filiaalhouder in Dordrecht, begon met de boycot en minstens tien collega’s volgden. De grootgrutter werd aan het denken gezet door de commotie die deze week ontstond rond het schrijfdebuut van Holleeder in het blad.

"Het is prima dat Holleeder een column schrijft, maar de insteek van Nieuwe Revu is het verhogen van de omzet. Daar wil ik, indirect of direct, niet aan meewerken," zegt hij tegen NU.nl.

Inderdaad, zeg. Omzet verhogen? Waar halen ze het gore lef vandaan!

Het argument van hoofdredacteur Erik Noomen dat Holleeder zijn straf heeft uitgezeten en recht heeft op een baan, begrijpt de supermarkthouder dan weer wel. "Als ik in de schoenen van Holleeder had gestaan en ze hadden mij gevraagd, zou ik het ook hebben gedaan”, zegt ie zelfs. Huh?

Het hoofdconcern van Plus kan weinig tegen de boycot in brengen: individuele ondernemers hebben het recht om producten niet te verkopen.

Willem krijgt niks

Noomen begrijpt de ophef niet. "Alle andere tijdschriften die Holleeder in de afgelopen jaren op de cover hebben geplaatst, zijn daar nooit op zo'n manier voor gestraft. Ik vind dit getuigen van een merkwaardige ethische opleving, die in mijn ogen onterecht is." Hij gelooft er ook niks van dat meer winkelketens Boerman zullen volgen. "De geluiden die mij bereiken, zijn dat het een redelijk onschuldige column is waar mensen om moeten lachen."

Met Holleeder op de cover gaan de blaadjes trouwens met kratten tegelijk over de toonbank. "We merken nu al dat de verkoop in sommige winkels in twee dagen tijd gelijk staat aan een normale weekverkoop." Helaas betekent dat geen zak geld voor Willem. "Woensdag is er door Justitie beslag gelegd om alle inkomsten van Holleeder uit deze column. Dus hij krijgt er ook nog eens niets van."

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app