Politie Haren

Chaos in Groningen

18.09.2012 . 16.43

Noodverordening om Facebookfeestje

De gemeente Haren (Groningen) en de politie hebben een noodverordening afgekondigd met het oog op een verjaardagsfeestje van meisje dat vrijdag haar 16e verjaardag viert.

Via Facebook had zij vrienden en vriendinnen uitgenodigd, maar vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje gaat. Inmiddels hebben ruim 40.000 mensen de uitnodiging gekregen, waarvan 6000 hebben aangegeven vrijdag naar Haren af te reizen, meldt de politie.

De noodverordening is volgens een woordvoerster nog niet actief, maar kan zo van stal worden gehaald als Haren vrijdag wordt overspoeld met feestgangers. De politie heeft een draaiboek klaarliggen en houdt extra agenten achter de hand. Burgemeester Bats heeft een mededeling voor iedereen die z'n treinkaartje naar Haren al heeft gekocht: "Er is geen feest."

Ouders

Het feest is omgedoopt tot Project X Haren. In de VS is eerder dit jaar Project X uitgekomen, waarin een feest volledig escaleert. De ouders van het meisje schrijven in een brief aan buurtbewoners: "Er worden momenteel YouTube-filmpjes gemaakt, afterparty's georganiseerd en er is zelfs geflyerd in de stad Groningen. Het gaat het hele land door en zelfs de grenzen over. Het is bijna te bizar voor woorden.''

Die reactie van de politie lijkt misschien overdreven, maar misschien heeft de plaatselijke stadswacht gebeld met Matthias L., die na een soortgelijk feestje een rekening van 227.052 euro onder zijn neus kreeg.

20.000 pond schade

In Spijkenisse leek in het maart ook die kant op te gaan en vijf jaar geleden gebeurde er iets soortgelijks in Engeland. Via MySpace, dat toen nog populair was. Honderden mensen richtten toen voor 20.000 pond schade aan, aan het huis waar het feestje gevierd zou worden.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app