Stemmen

Negen maanden

24.09.2012 . 07.48

Je kan alles met een valse ID-kaart

Je zou, met je goede gedrag, een valse identiteitskaart natuurlijk alleen kunnen gebruiken om sterke drank en peuken te halen. Wat je ook kan doen: stemmen voor de Tweede Kamer of diverse ministeries en het Koninklijke Paleis binnenlopen. 

NU.nl-journalist Brenno de Winter wandelde negen maanden lang met een nagemaakte ID-kaart binnen bij ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Sociale Zaken, en Infrastructuur en Milieu. Zijn onderzoek liep al sinds 1 januari. In die tijd heeft hij zich tientallen keren moeten legitimeren, maar is nooit tegen grote problemen aangelopen.

Ook de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Tweede Kamer, het Nationaal Cyber Securtiy Centrum (een onderdeel van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en een stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen vonden het allemaal pri-ma.

De redactie van WTF heeft de kaart gezien en vastgehouden. Ziet er echt uit, maar wij hebben er dan ook geen verstand van. Een beetje beveiliger ziet meteen dat het een Lichtbildausweis (da's Duits voor ID-kaart met pasfoto) is en zoiets bestaat helemaal niet. De kaart ziet er echt uit, maar op de achterkant staat bijvoorbeeld met dikke letters 'BIGWOBBER' om aan te geven dat het nep is.

"De kaart heb ik laten maken op een hackersconferentie. Dat ging allemaal heel makkelijk", vertelt De Winter aan WTF. De valse kaart is blijkbaar zo goed bevallen dat de journalist er inmiddels twee heeft.

"Dit is geen eenmalige toevalstreffer van een journalist die op zoek is naar een stuntje", stelt ChristenUnie-kamerlid Segers bij NU.nl. "Als dit inderdaad allemaal zo is gegaan, dan is een ernstig en structureel veiligheidsprobleem aangetoond. De controle van identiteitsbewijzen deugt gewoon niet." Segers noemt het bij BNR "schokkend".

Nou, dat wordt minister Opstelten met spoed naar de kamer om verantwoording af te leggen.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app