advertentie
advertentie
advertentie

ID-kaart

BIGWOBBER

26.09.2012 . 15.27

Totale paniek in Tweede Kamer

Ken je Brenno de Winter nog? Dat is die kwajongen die negen maanden lang elke instantie, elk ministerie en willekeurige paleizen binnenkwam met een valse identiteitskaart. Brenno heeft er dus een probleem bij: ze vertrouwen hem nergens meer. Bekijk hier beelden die De Winter zelf maakte.

Totale paniek in Tweede Kamer
De twee valse ID-kaarten van Brenno de Winter

De journalist wilde vanmiddag rond 12:00 naar binnen bij de Tweede Kamer in Den Haag, maar dat ging niet vanzelf. Er moesten zes beveiligers aan te pas komen om een half uur lang te beslissen of zijn ID-kaart wel echt was.

Bigwobber

"Er was totale paniek", vertelt Brenno aan WTF. "Ik probeerde het te filmen en mijn iPhone werd afgepakt. Ze dreigden dat ik voor de rechter zou komen, als ik het openbaar zou maken. Blijkbaar zijn ze niet meer in staat om een normaal identiteitsbewijs te herkennen. Ze probeerden me behoorlijk te intimideren."

Dinsdag was de BIGWOBBER ook al het haasje. Met zijn onafscheidelijke koffer wilde hij naar een afspraak met demissionair minister Opstelten. De koffer moest tot twee keer toe open en zelfs zijn kleren werden doorzocht. Voor zover wij weten zijn daar geen illegale identiteisbewijzen bij gevonden.

Grote problemen

NU.nl-journalist Brenno de Winter wandelde negen maanden lang met een nagemaakte ID-kaart binnen bij ministeries van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Sociale Zaken, en Infrastructuur en Milieu. Zijn onderzoek liep al sinds 1 januari. In die tijd heeft hij zich tientallen keren moeten legitimeren, maar is nooit tegen grote problemen aangelopen.

Ook de OPTA, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Tweede Kamer, het Nationaal Cyber Securtiy Centrum (een onderdeel van de Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en een stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen vonden het allemaal pri-ma.

Totale paniek in Tweede Kamer

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Deel deze pagina

Reageren

advertentie
advertentie

Hot or not?

advertentie
advertentie
advertentie
advertentie
advertentie