Levi

Bloedwaarden

19.10.2012 . 11.07

Rabobank trekt de doping niet meer

Omdat Rabobank na het dopingrapport van Usada niemand meer vertrouwt, stoppen ze per 31 december met de sponsoring van de professionele wielerploegen.

Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur: “Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft” 

Dopingzondaar

Oud-Raborenner en dopingzondaar Thomas Dekker werd naar eigen zeggen ‘heftig wakker’: “De Rabobank stopt. Ik denk dat zij de goede weg waren ingeslagen, maar het sneeuwbaleffect van de laatste dagen was te veel. Jammer voor al die jonge renners die de dupe van het verleden worden.”

In het rapport van Usada kwam aan het licht dat bij de Raboploeg sprake is geweest van doping. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer, een van de getuigen, onder ede verklaard. Onze voormalige wielertrots Michael Boogerd is meerdere malen beschuldigd van dopinggebruik, maar heeft dit tot op heden nooit toegegeven.

Bloedwaarden

De Raboploeg kwam de afgelopen dagen ook steeds meer onder druk te staan. Donderdag werd bekend dat de Spaanse wielrenner Carlos Barredo zich bij de internationale wielrenunie UCI moet verantwoorden voor afwijkende bloedwaarden. Hij stond al op non-actief. De bond had eerder ook al vragen voor Luis Leon Sanchez, de andere Spanjaard in Nederlandse dienst.

Na een opnieuw teleurstellende Ronde van Frankrijk rommelde het al bij de ploeg. Het team nam afscheid van technisch directeur Erik Breukink en ploegleider Adri van Houwelingen. Directeur Harald Knebel stelden duidelijk eisen aan de renners, die aansluiting moesten vinden bij de wereldtop.

Bom

De Nederlandse sportdirecteur Erik Dekker, die meerdere etappes won in de Tour de France: “Ik kan ook niet veel meegeven over het hoe en het waarom. Het bestuur van Rabobank zal wel een persconferentie geven waarop alles duidelijk gemaakt wordt. Ikzelf weet ook van niets. Het nieuws sloeg bij mij in als een bom. Ik kreeg een mailtje waarin werd gesteld dat Rabobank zich terugtrekt uit de wielersport. Net als de media wacht ik af of we meer nieuws krijgen."De Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van de profploeg. Middenin het tijdperk dat er niemand zónder doping op de fiets zat. Het concern heeft altijd duidelijk gemaakt dat doping niet zou worden getolereerd. De bank blijft wel verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app