Bijziend

Samengeknepen

04.05.2012 . 12.08

Aziaten studeren zich scheel

Aziaten en samengeknepen ogen: grappen liggen voor de hand, maar het blijkt een serieus probleem te zijn. De jeugd in Oost-Azië zit namelijk zo lang in de studieboeken dat ze massaal bijziend aan het worden zijn.

In de grote steden in Japan, China en Zuid-Korea heeft 80 á 90 procent van de leerlingen last van beperkt zicht. Bijna een kwart van alle studiebollen heeft er zelfs zoveel last van dat ernstige oogproblemen en blindheid het gevolg zijn.

De oogproblemen zouden vooral te wijten zijn aan de veel te lange studietijd. De Aziaten zitten urenlang in boeken en naar computerschermen te turen. Volgens de Australische onderzoeker Ian Morgan is het dan ook noodzakelijk dat de studenten met spoed naar buiten gaan. In The Lancet zegt hij: "De ogen worden beschermd als de studenten een paar uur per dag naar buiten gaan.

Omdat ze dan veel meer licht in hun ogen krijgen, wordt de schade tegengegaan. Wat de studenten buiten doen, maakt niet uit, als ze maar genoeg licht opvangen."

Het veel te heftig studeren is niet de enige reden voor de massale bijziendheid. Aziaten blijken er sowieso meer genetische aanleg voor te hebben. Wetenschappers vrezen dan ook dat er de komende 100 jaar miljoenen Aziaten bijziend zullen zijn. Al is dat weer buitengewoon goed nieuws voor de opticiens van Tokio, Peking en Seoul.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app