Algen

Zwemmen=moord

12.05.2012 . 18.17

Bloedbad onder vissen door gezeik

Plassende zwemmers hebben een ware slachting aangericht in een meer bij het Duitse Hamburg. Hun urine heeft een uitbraak van algen veroorzaakt waardoor het water is vergiftigd, schrijft Bild. Zo'n 500 vissen hebben het gezeik niet overleefd.

Het Eichbaum-meer is een populaire locatie voor badgasten, die er komen voor ontspanning en een frisse duik. Op zich niks mis mee, maar nu is duidelijk geworden dat er bloed aan hun plassertjes kleeft. ''Zwemmers die in het meer urineren, zorgen voor een fikse toename van het fosfaatgehalte'', zegt een woordvoerder van de Hamburgse sportvissersvereniging.

De urine draagt bij aan de opbouw van blauw-groene algen in het water. Die verstoren het ecosysteem en vergiftigen de vissen. De autoriteiten hebben al geprobeerd om de balans met 148 ton aan anti-fosfaatchemicaliëen te herstellen, maar behalve een kostenpost van ruim een half miljoen euro heeft dat weinig opgeleverd.

Het meer is vanwege de algen gesloten voor zwemmers en daar is niet iedereen blij mee. Een organisatie die de belangen van de badgasten behartigt gelooft niet dat hun plas de oorzaak voor de massale vissterfte is en zegt dat de schuld voor een belangrijk deel bij schaatsers ligt.

''De schaatsers maken een geluid waardoor de vissen uit hun winterslaap worden gewekt. Die kunnen vervolgens niet meer ademen en dus bevriezen ze'', zegt een woordvoerder. Ze wijst erop dat de gevonden vissen al een tijdje dood moeten zijn, omdat het rottingsproces al erg ver gevorderd is. Daarom kunnen ze niet pas twee weken geleden zijn gestorven, toen het massa-zeemansgraf werd aangetroffen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app