Illegaal

€17.500 per nummer

22.05.2012 . 16.52

Downloader moet €550.000 aftikken

Een man uit het Amerikaanse Boston zit in grote financiële problemen nu de rechter heeft besloten dat hij meer dan een half miljoen moet ophoesten wegens het illegaal downloaden en delen van muziek.

Joel Tenenbaum bekende eerder al dat hij 30 liedjes van het internet plukte. Joel downloadde jaren terug wat nummers van Nirvana, Green Day en Incubus en na een slepende rechtszaak is nu besloten dat hij daarom omgerekend bijna 550.000 euro aan een aantal platenmaatschappijen moet betalen. Dat is ruim 17500 euro per liedje.

''Ik vind het moeilijk te geloven dat het rechtssysteem zo'n groot bedrag van iemand eist voor het downloaden van muziek'', zegt de onlangs afgestudeerde dader bij CBS. ''Ik moet me failliet laten verklaren. Ze proberen een voorbeeld te stellen. Het gaat de platenmaatschappijen niet om het geld. Voor hen telt de symbolische waarde van dat voorbeeld.''

De platenbazen, die volgens een expert van CNET miljoenen euro's in de rechtszaak hebben gepompt, zijn blij met de uitspraak. Ze wijzen erop dat Joel aan het begin van de rechtszaak ook had kunnen schikken voor een paar duizend euro.

Er is nog hoop voor Tenenbaum. Een nationale rechtbank buigt zich namelijk nog over de beslissing. Het zou dus kunnen dat de straf lager uitvalt.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app