Crisis

Helse wolkenkrabber

26.06.2012 . 10.25

China roept onheil over zichzelf af

In China wordt hard gewerkt aan de Sky City One, een wolkenkrabber van bijna 700 meter. Maar de verrijzenis van het enorme gebouw zou weleens slecht nieuws kunnen betekenen voor de Chinezen. Als we de skycscraper index mogen geloven roept Peking financiële tegenspoed over zichzelf af.

Management Team haalt een theorie van wolkenkrabberkenner Andrew Lawrence aan. Hij beweert dat het afronden van een enorme wolkenkrabber een voorteken is voor een crisis. Als bewijs komt hij met de Burj Kalifa in Dubai en de ontelbare wokenkrabbers in de VS in de jaren 30.

Dubai verkeert in een diepe economische crisis en Amerika had in de jaren 30 te maken met de ergste recessie ooit. Alleen de huidige crisis in Europa is niet te verklaren met Lawrence's filosofie.

Toch beweert econoom Mark Thornton dat wolkenkrabbers wel degelijk graadmeters zijn voor financiële rampspoed. Hij schrijft dat het bouwen van extreme kantoren het bewijs is van een economische bubbel. Er is enorm veel vraag naar werkruimte en de grond is in zo'n tijd erg duur, vandaar dat de hoogte in gebouwd wordt. En bubbels hebben nou eenmaal de nare gewoonte om vroeg of laat uit elkaar te knallen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app