Raar

Bijgeloof

01.07.2012 . 17.18

Bizarre rituelen van tennissers

Bijgeloof onder tennissers komt regelmatig voor. Oud-tennisser en Wimbledon-winnaar Goran Ivanisevic keek bijvoorbeeld obsessief naar de Teletubbies. Novak Djokovic, de huidige nummer een van de wereld, weigert om twee keer achter elkaar onder dezelfde douche te staan.

De vrouwelijke krachtpatser Serena Williams wil juist maar één douche gebruiken. Verder strikt ze haar schoenen altijd op dezelfde manier en draagt ze tijdens een toernooi elke wedstrijd dezelfde sokken. Rafael Nadal raakt voor elk punt de voor- en achterkant van zijn broekje, zijn schouders, zijn oren en neus aan, uiteraard in een bepaalde volgorde.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van de bizarre rituelen die toptennissers volgen omdat ze denken dat het ze onverslaanbaar maakt, maar wetenschappers zijn het er niet over eens of dat een goed idee is. Dat meldt persbureau ANI.

(c) ANP

Rafael 'hoofd, schouders, knie en teen' Nadal

“Die rituelen kunnen erg goed werken. Als sporters er echt in geloven, kan het bijgeloof hun prestaties flink verbeteren”, zegt sportpsycholoog Ken Way. “Het kan alleen wel uit de hand lopen als ze ervan overtuigd zijn dat hun spel eronder lijdt als ze niet de juiste rituelen volgen.”

Hoe het ook zit, het uitgebreide ritueel van Nadal kon niet voorkomen dat hij al de tweede ronde van Wimbledon werd uitgeschakeld. Een garantie voor succes is het dus zeker niet.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app