Lijstje

Ka-ching

15.07.2012 . 09.03

Reken je rijk met honkbalplaatjes

Een man uit het Amerikaanse Ohio kan zijn geluk niet op. Karl Kissner vond in zijn kelder een collectie honkbalplaatjes van zijn opa uit het begin van de 20e eeuw. De geschatte waarde? Zo'n 2,5 miljoen euro. Experts noemen het een van de spannendste vondsten uit de geschiedenis van het verzamelen. Wil je ook kunnen herkennen welke honkbalplaatjes je miljonair maken? WTF zet de meest zeldzame plaatjes op een rijtje.

- Bernice Gallego kocht een paar jaar terug voor een fooi een simpel plaatje van het team van de Cincinatti Red Stockings uit 1869. Ze zette het kaartje op eBay voor nog geen tien dollar, zo'n 8 euro, en binnen no-time stroomden de aanbiedingen binnen. Bernice was niet achterlijk en dus besloot ze ermee naar een kenner te stappen. Het bleek het allereerst afgedrukte plaatje van het eerste honkbalteam ooit te zijn. Ze verkocht het kaartje voor 75.000 dollar, zo'n 61.200 euro. Een prima deal, alhoewel de nieuwe eigenaar het als een koopje zag.

- Het allerduurste en meest zeldzame honkbalplaatje is de afbeelding van de legendarische slagman Babe Ruth uit het team van de Baltimore News uit 1914. Als je het kaartje ergens op een beurs of antiekwinkel tegen een aardige prijs op de kop weet te tikken, maak je bijna gegarandeerd vette winst. Een Babe Ruth uit dat jaartal die nog in redelijk goede staat is, gaat vandaag de dag voor ongeveer 500.000 dollar, zo'n 407.000 euro, over de toonbank.

(c) Patrick Semansky

Het prijzige plaatje van Babe Ruth

- Ook een mooie aankoop is de Honus Wagner rookie uit 1909. Die brengt ongeveer 300.000 dollar, zo'n 244.000 euro, in het laatje, als hij in goede staat is. Maar het kan nog mooier: een Wagner rookie die de tand des tijds bijna perfect heeft overleefd, is nog veel duurder. Voormalig ijshockeyer Wayne Gretzky kocht er in 1991 eentje voor 451.000 dollar, zo'n 368.000 euro. Sindsdien is het plaatje meerdere keren van eigenaar gewisseld. Experts denken dat 'ie vandaag de dag meer dan 3 miljoen dollar, zo'n 2.45 miljoen euro, zou opleveren.

- Een ander juweeltje is 'Shoeless' Joe Jackson, een van de meest controversiële figuren uit de honkbalgeschiedenis. Hij was een spil in het Black Sox-schandaal, waarbij de Chicago White Sox zich door de maffia lieten betalen om de finale van de World Series te verliezen. Jackson werd levenslang geschorst. Het schandaal heeft de waarde van zijn honkbalplaatjes flink opgekrikt. Een kaartje uit 1910 is tegenwoordig ongeveer 200.000 dollar, zo'n 163.000 euro, waard.

'Shoeless' Joe Jackson

- Handelen in honkbalplaatjes kan behoorlijk winstgevend zijn. Je hebt alleen over het algemeen wel redelijk wat startkapitaal nodig. Het gebeurt namelijk niet vaak dat iemand net als Karl uit het niets de honkballoterij wint, maar onmogelijk is het zeker niet. Zo vond een verzamelaar uit Florida een Wagner rookie in een tabaksblikje, ook afkomstig uit de kelder van zijn grootvader. Verkoop dat huis van je ooit honkballende opa en oma dus niet meteen na hun dood, maar spit het eerst goed door. Misschien ligt er wel ergens een schat verborgen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app