TOUR2012

Overzicht

16.07.2012 . 11.50

Tour de France: rijtje valpartijen

De grappen werden al snel gemaakt. Jack Spijkerman en Adri van Tiggelen (bijnaam: De Spijker) ontkenden al snel er iets mee te maken te hebben. Het incident in de veertiende etappe in de Tour de France met de kopspijkers staat niet op zich. Er zijn genoeg voorbeelden van renners die onderuit gingen in de Tour door andere oorzaken dan mechanische pech of een simpele stuurfout.

- Oscar Freire wordt in dienst van Rabobank in de Tour van 2009 beschoten vanuit het publiek met een buks. De Spanjaard krijgt een kogeltje in zijn dijbeen, maar houdt er verder weinig aan over. De renner reageert na afloop uitermate nuchter op het lugubere incident. Ook Julien Dean wordt geraakt, de Nieuw-Zeelander raakt net als Freire niet ernstig gewond.

- In 1999 wordt de bekende berg Alpe 'd Huez beklommen. Italiaan Guiseppe Guerini, in dienst van Telekom, rijdt alleen op kop. Hij lijkt op de voet van de klim op weg naar de zege, totdat een toeschouwer een foto wil nemen. De fotograaf stapt niet op tijd weg en de twee botsen met elkaar. De onhandige toeschouwer helpt Guerini zo snel mogelijk weer op de fiets, waarna hij zijn weg kan vervolgen. Ondanks de val wint Guerini toch op heroïsche wijze de rit op de 'Nederlandse' berg. Na afloop bezoekt de man het hotel van het Duitse team om zijn excuses aan de ritwinnaar aan te bieden. Deze worden uiteraard geaccepteerd.

- Honden en wielrennen gaat ook regelmatig mis. In de Tour van 2007 steekt er plots een hond over, terwijl de kopgroep net voorbij fietst. In deze groep rijdt onder meer Sandy Casar en de Fransman komt samen met de Belg Frederik Willems vol in botsing met het beestje. Ze komen hard ten val. Alleen Casar kan zijn weg vervolgen en wint uiteindelijk zelfs nog de etappe. Hoe het met de hond is afgelopen is niet bekend.

- Johnny Hoogerland zit in de Ronde van 2011 in de kopgroep, totdat een auto van de Franse televisie hier abrupt een einde aan maakt. Doordat de bestuurder er hoe dan ook langs wil, maakt hij een zwieper met zijn wagen. Hiermee lanceert hij Hoogerland en Juan Antonio Flecha. De Nederlander komt met zo'n 60 kilometer per uur in het prikkeldraad terecht. Mede door de adrenaline die door zijn lijf giert, vervolgt hij zijn weg. Hoogerland verovert zowaar de bolletjestrui en neemt het tricot huilend op het podium in ontvangst. Met 33 hechtingen in zijn lichaam heeft Nederland heeft er een volksheld bij.

- De eerste etappe in de Tour van 1994 komt met een spurtend peloton aan bij de finish. Het is dringen geblazen voorin, zo willen de Fransman Laurent Jalabert en de Belg Wilfried Nelissen ook vooraan rijden. Op de brede weg staat om de zoveel meter een politieagent om het publiek op afstand te houden. Eén ervan wil graag een foto maken van het sprintende peloton en dus gaat hij op de weg staan. Hij schat de afstand met de renners echter compleet verkeerd in en voor hij het weet knalt Nelissen vol op 'm. Nelissen sleurt een paar collega-sprinters mee in zijn val, waaronder Jalabert. De agent komt wonderbaarlijk genoeg met de schrik vrij, maar Nelissen houdt er een zware hersenschudding aan over en moet opgeven. Net als Laurent Jalabert, die naast een paar ferme snijwonden ook een kaakbreuk oploopt en meer dood dan levend naar het ziekenhuis wordt afgevoerd.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app