James Holmes

'Rustige student'

20.07.2012 . 21.11

Reden schietpartij is een raadsel

Het lijkt erop dat de 24-jarige James Holmes een dubbelleven leidde. We kennen hem nu als de jongen die in een bioscoop in Colorado om zich heen begon te schieten tijdens een voorstelling van de nieuwe Batmanfilm, maar tot voor kort studeerde hij geneeskunde en omschreef hij zichzelf als 'rustig en makkelijk in de omgang'.

In de bioscoop in Aurora, Colorado vielen 12 doden en 59 gewonden toen Holmes een late voorstelling van The Dark Knight Rises binnenliep en het vuur opende op de bezoekers. Volgens ooggetuigen gooide hij een rookbom de zaal in voordat hij begon te schieten. Hij droeg beschermende kleding en een gasmasker. "Het was net net een horrorfilm", vertelde een getuige tegen CNN. Een van de gewonden heeft foto's gemaakt van de kogelwond in zijn rug en die online gezet.

Holmes' verzette zich niet tegen zijn arrestatie. Nadat ze hem hadden aangehoude, vond de politie booby traps met zware explosieven en chemicalien in zijn appartement. Die zijn nu onschadelijk gemaakt. Hoe hij aan de enorme hoeveelheid wapens is gekomen, wordt onderzocht. Volgens de politie had hij geen handlangers en heeft hij de gruweldaad in zijn eentje gepland en uitgevoerd.

James Holmes stopte vorige maand met zijn studie geneeskunde, maar niets wees erop dat hij gewelddadige neigingen had.  Op zijn schoolfoto glimlacht hij vriendelijk. Hij heeft een keer een boete gekregen voor te hard rijden, maar had verder geen strafblad. Er is verder nog weinig bekend over zijn persoonlijke leven, zijn hobby's en zijn vrienden. Waarom hij op een zaal onschuldige bioscoopbezoekers heeft geschoten is een raadsel.

Filmstudio Warner Brothers heeft ondertussen laten weten dat de premiere van The Dark Knight Rises in Parijs vanavond is afgelast. Ook de persconferentie die gepland stond om de film te promoten gaat niet door. In New York worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in bioscopen naar aanleiding van de schietpartij.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app