Video

Wilde Westen

22.07.2012 . 10.27

Lijstje: schietpartijen in de VS

Bij een schietpartij in een bioscoop in Aurora, Colorado kwamen vrijdag zeker twaalf mensen om het leven. Tientallen anderen liggen nog in het ziekenhuis. Het is bepaald niet de eerste keer dat een dergelijke tragedie plaatsvindt in het land van de American Dream. In de laatste 15 jaar zijn er talloze dodelijke schietpartijen geweest in de States. WTF zet de gruwelijkste incidenten op een rijtje.

- Op 24 maart 1998 lieten de 13-jarige Mitchell Scott Johnson en de 11-jarige Andrew Douglas Golden het brandalarm afgaan bij de Westside Middle School in Arkansas. Ze verstopten zich in het bos en schoten vier leerlingen en een leraar dood die naar buiten kwamen rennen. Tien mensen raken gewond. De jongens stonden bekend als pestkoppen en wilden op een dag bij de Cribs horen en wiet roken. Na hun aanslag probeerden ze te ontsnappen, maar zonder succes. Ze werden opgepakt en berecht als minderjarigen. Mitchell claimde voor de rechtbank vroeger seksueel te zijn misbruikt op de kinderopvang. Hij en Andrew zijn inmiddels allebei alweer een paar jaar op vrije voeten. Dat lag puur aan hun leeftijd. De openbare aanklager gaf later aan dat hij de doodstraf had geëist als de daders meerderjarig waren geweest.

(c)

Totaalidioot Mitchell Scott Johnson

- De schietpartij op de Columbine High School in Colorado is mede door filmmaker Michael Moore misschien wel de bekendste van allemaal. De depressieve Dylan Klebold 17) en psychopaat Eric Harris (18) werden regelmatig gepest en uit frustratie maakten ze op hun beurt het leven van jongere en homofiele scholieren zuur. De twee waren fanatieke gamers en experimenteerden met het maken van pijpbommen. Op 20 april 1999 probeerden ze hun school op te blazen, maar de explosieven die ze hadden geplaatst, gingen niet af. Vervolgens richtten ze een slachting aan met onder meer shotguns. 13 mensen overleefden het niet, 23 anderen raakten gewond. Eric en Dylan pleegden achteraf zelfmoord. Moore's documentaire over de schietpartij, Bowling for Columbine, werd overladen met prijzen.

- Op de campus van Virginia Tech in Blacksburg maakte de 23-jarige student Seung-Hui Cho op 16 april 2007 tientallen levens kapot. Eerst schoot hij met pistolen twee studenten dood, daarna trok hij schone kleren aan en ging hij naar een ander deel van de campus. Daar beroofde de Zuid-Koreaan binnen een minuut of tien 30 mensen en zichzelf van het leven. Ook vielen er 17 gewonden. Twee dagen na de moorden ontving NBC een pakketje met foto's en video's van de schutter. Op een van de filmpjes zei Cho dat het allesbehalve zijn schuld was. "Jullie hadden miljarden kansen en mogelijkheden om vandaag te voorkomen, maar jullie kozen ervoor om mijn bloed te laten stromen." De grote vraag was hoe Cho ondanks eerder vastgestelde psychische problemen zo makkelijk aan zijn wapens was gekomen.

- Michael Kenneth McLendon (28) richtte op 10 maart 2009 dood en verderf aan in het plaatsje Kingston in Alabama. Hij draaide door na een juridisch conflict met zijn familie en nam wraak door zijn moeder dood te schieten. Vervolgens brandde hij haar huis plat. Bij de woning van een ander familielid leegde McLendon zijn wapen nogmaals. Zijn oma, oom, nichtje en twee neefjes overleefden het niet. Ook de buurvrouw en haar dochter knalde hij neer. Daarna verliet de suïcidale McLendon het pand. Onderweg naar een tankstation in de buurt maakte hij nog een slachtoffer en daar aangekomen werd een nietsvermoedende klant volgepompt met lood. Een man die hem probeerde te overmeesteren, werd eveneens neergeschoten. Tijdens een vuurgevecht met de politie joeg McLendon een kogel door zijn eigen hoofd.

- De 41-jarige Chinees Jiverly Wong trok het op een dag gewoon niet meer. Hij werd vaak belachelijk gemaakt vanwege zijn gebrekkige beheersing van de Engelse taal en toen Wong ook nog eens werd ontslagen, sloegen de stoppen door. Op 3 april 2009 barricadeerde hij met de auto van zijn vader de achterkant van een gemeenschapscentrum voor immigranten in het Amerikaanse Binghamton. Wong, volgens oud-collega's een stille en totaal niet agressief overkomende vent, ging naar binnen en opende zonder iets te zeggen het vuur op de receptionistes. In een klaslokaal, waar op dat moment een cursus Engels werd gegeven, loste hij schot na schot op de aanwezige studenten. Er kwamen 13 mensen om het leven, 4 anderen raakten gewond. Op het moment dat Wong de politiesirenes hoorde, sloeg hij de hand aan zichzelf.

- Nidal Malik Hasan, majoor in het Amerikaanse leger, had nog een maand te gaan voordat hij naar Afghanistan zou worden gevlogen, maar hijzelf had andere plannen. De 39-jarige Hasan was al een poosje psychiater op de legerbasis Fort Hood in Texas. Toch mag aan zijn geestelijke gezondheid worden getwijfeld. Op 5 november 2009 schoot hij in de ziekenboeg waar hij werkte uit het niets 13 militairen dood. Daarnaast vielen er 32 gewonden. Hasans contacten met een radicale imam en zijn extremistische gedachtegoed waren zijn leidinggevenden opgevallen, maar er werd niet ingegrepen omdat hij geen risico zou zijn. Na zijn laffe daad werd Hasan neergeschoten en opgepakt. Zijn benen en een deel van zijn torso raakten daarbij verlamd. Hij wacht in de cel op zijn rechtszaak. Mogelijk krijgt Hasan de doodstraf.

- Op 27 februari van dit jaar richtte T.J. Lane (17) een bloedbad aan in de kantine van de Chardon High School in Ohio. Tijdens het ontbijt stond Lane opeens op en hij begon met een pistool, dat 'ie van zijn oom had gestolen, wild om zich heen te schieten. Vier jongens werden neergemaaid. De schutter vluchtte en onderweg maakte hij nog een slachtoffer, een meisje. Lane werd daarna uit het gebouw gejaagd door een ongewapende gymleraar, wat de docent een heldenstatus zou opleveren. Niet veel later werd de moordlustige tiener opgepakt in de buurt van zijn auto. Drie gewonden kwamen in de dagen na de tragedie te overlijden. In juni van dit jaar werd bepaald dat Lane, die volgens een kennis flink werd gepest en praktisch altijd treurig uit zijn ogen keek, als een volwassene zal worden berecht.

- Een paar maanden geleden, op 2 april, begon de 43-jarige One L. Goh met zijn pistool te schieten in een gebouw van de Oikos University, een Koreaans-christelijke opleiding in Oakland, Californië. Goh had geen fijne herinneringen aan de universiteit, waar hij een paar maanden eerder vanaf was getrapt wegens gedragsproblemen. De man had een totaal andere opvatting. In zijn ogen werd hij gekleineerd en besloot dat af te reageren op de studenten. Goh drong een klaslokaal binnen en droeg zijn toekomstige slachtoffers op om in een rijtje te gaan staan. "Ik ga jullie allemaal doodmaken!", zou hij hebben gezegd, waarna hij zeven moorden pleegde en drie mensen verwondde. Goh vluchtte met een gestolen auto, maar werd later alsnog ingerekend in een nabijgelegen supermarkt.


Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app