Rechtbankvideo

Batman-schutter

23.07.2012 . 18.00

James Holmes compleet van de wereld

James Holmes was gedrogeerd of doodmoe toen hij maandag werd voorgeleid. Holmes, die afgelopen vrijdag twaalf bioscoopbezoekers doodschoot, leek zich nergens van bewust. Zijn ogen vielen regelmatig dicht en zijn hoofd knikte onwillekeurig. Ondertussen vertelde de rechter dat hij beschuldigd wordt van moord. Holmes kan veroordeeld worden tot de doodstraf.

In een rood overall en met rood en oranje geverfd haar, verscheen de 24-jarige schutter maandagochtend 08:30 uur lokale tijd in de rechtbank. Hij zat naast zijn advocate, maar sprak geen woord. Toen de rechter hem vertelde dat hij geen recht heeft op een borgtocht en ook geen contact mag hebben met slachtoffers of de familie van slachtoffers, vertrok hij geen spier.

Zonder een woord te hebben gezegd werd Holmes de rechtbank uitgeleid, terug naar zijn eenzame opsluiting. Vrijdag moet hij waarschijnlijk weer voorkomen.  

Er is nog niets duidelijk over de motieven van de roodharige schutter. Wel had hij nog steeds geverfd haar, net als het het haar van The Joker, de slechterik uit de Batman-films. Toen Holmes gearresteerd werd, zei hij dat íe the Joker was. Tot voor kort studeerde hij geneeskunde, maar vlak voor de schietpartij stopte hij hiermee. Bij de schietpartij in de Amerikaanse stat Aurora vielen 12 doden en raakten 59 mensen gewond. Holmes schoot hen neer met zijn machinegeweer.

Holmes' verzette zich niet tegen zijn arrestatie. Nadat ze hem hadden aangehouden, vond de politie booby traps met zware explosieven en chemicaliën in zijn appartement. Die zijn nu onschadelijk gemaakt. Hoe hij aan de enorme hoeveelheid wapens is gekomen, wordt onderzocht. Volgens de politie had hij geen handlangers en heeft hij de gruweldaad in zijn eentje gepland en uitgevoerd.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app