Lijstje

God Save The Queen

28.07.2012 . 12.12

Britten boos over volkslied

Sport en volksliederen, het blijft een moeilijke combinatie. De Olympische Spelen zijn nog niet eens begonnen of de Britten hebben alweer een rel. Sommige spelers van het samengestelde voetbalteam zongen niet mee met God Save The Queen, het Engelse volkslied. En het waren juist de Schotten en de spelers uit Wales die de kaken stijf op elkaar hielden. Groot-Brittannië staat op z’n achterste benen. Maar het is niet de eerste keer dat een volkslied voor opschudding zorgt voor een sportwedstrijd.

Deutsche Nationalhymne

Op het afgelopen EK was Duitsland na de halve finale in tranen. Sinds Joachim Löw een frisse wind door het elftal heeft laten waaien en veel spelers met een allochtone achtergrond selecteert, let de pers goed op wie er wel en niet meezingt tijdens het Duitse volkslied. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Italië hielden Jérôme Boateng, Sami Khedira, Lukas Podolski en Mesut Özil hun monden dicht. Daardoor heeft Duitsland verloren, schreef Bild na de nederlaag. Bij Italië schreeuwde Mario Balotelli het volkslied zowat uit. Dat vond Bild de juiste instelling en daarom scoorde hij dus ook in de wedstrijd, volgens de krant.

Borat

Maar er kan ook ophef ontstaan door de organisatoren van sportwedstrijden. Toen Maria Dmnitrienko uit Kazachstan in maart een schietwedstrijd had gewonnen in Koeweit, werd ze getrakteerd op een parodie uit een film van komiek Borat. De sportster kon er om lachen, maar wel als een boer met kiespijn. De Kazachstaanse schietbond schreeuwde moord en brand. Koeweit bood daarom maar snel excuses aan, het enige dat je kan doen met zulke goeie schutters in de buurt.

Dubbel

Op het WK van 2006 werd voor aanvang van de poulewedstrijd tussen Togo en Zuid-Korea het volkslied van de Aziaten tweemaal gespeeld. Het gaf Zuid-Korea vleugels. De ploeg van trainer Dick Advocaat won met 2-1.

Nationalsang

Nadat Alberto Contador in 2009 de Tour de France had gewonnen, moest de organisatie in Parijs natuurlijk het Spaanse volkslied laten horen. Het werd de nationale hymne van Denemarken om een of andere duistere reden. De wielrenner was verbaasd, maar hield zich groot.

<br>

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app