Mmm

Rat op je bord

28.07.2012 . 19.28

Kunstliefhebbers belazerd bij diner

De New Yorkse kunstscène roddelt dit weekend over ratten. Ongeveer 20 sjieke kunstliefhebbers kwamen vrijdag bijeen voor een speciaal diner met vijf gangen van alleen rattenvlees. Het zou de ultieme ‘eten uit je eigen buurt’- ervaring moeten zijn. Maar de gasten bleken 100 dollar per persoon te hebben betaald voor ratten uit een fokkerij.

Niks 'locals' aan, dus. Het diner was bedacht door kunstenares Laura Ginn, die de avond organiseerde onder het motto ‘Morgen genieten we weer van wat we hebben gevangen’. Het zou de ultieme ervaring moeten zijn voor de deelnemers, een post-apocalyptisch voorbeeld van overleven in de stad, aldus Ginn. Ze bereidde het diner samen met chefkok Yuri Hart.

De eerste gang was een crostini met geitenkaas en rattenvlees. Daarna volgde een terrine van rund en rat op een salade. Het hoofdgerecht was rat op twee wijzen bereid, gestoofd en geglaceerd. Na een tussengerechtje zonder rat volgde het dessert: Franse toast met een soort ratten-bacon. Dat werd dramatisch opgediend, met op elk bord een krokant gebakken rattenhoofd met de bek open en de scherpte tandjes zichtbaar. Om het feest compleet te maken, droeg Ginn een jurk die gemaakt was van 200 rattenpelsjes.

Om het diner te kunnen organiseren, harkte Ginn zo'n 2000 dollar (1600 euro) bij elkaar op de website Kickstarter. Maar volgens Gothamist voelden de eters zich bekocht, toen bleek dat de ratten niet zelf gevangen waren in de riolen van de Lower East Side in New York, maar gewoon van een dierenhandel kwamen. Schoon, gecontroleerd en ingevroren.

De kunstwereld mag dan over haar heengevallen zijn, Laura zelf gelooft heilig in haar project: 

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app