Instructievideo

RUN>HIDE>FIGHT

30.07.2012 . 14.55

Zo overleef je 'n geflipte schutter

Na het bloedbad in Aurora – waar een idioot met rood haar z’n geweer leegde op een bioscoopzaal – heeft de burgemeester van Houston een instructievideo laten maken. Als je de basisprincipes ‘RUN>HIDE>FIGHT’ aanhoudt, heb je een grotere kans om de kogels van geflipte schutters te ontlopen. 

Zo’n instructiefilmpje geeft natuurlijk wel een vals gevoel van veiligheid. Wanneer een gestoorde gek jou in het vizier heeft, helpen de volgende instructies echt niet. Maar voor alle mensen die niet direct onder schot worden genomen, kunnen de volgende adviezen handige handvaten zijn.

RUN – Ren als er een veilige vluchtroute is. Probeer te ontsnappen, ook als anderen denken dat het veiliger is om te blijven. Probeer anderen mee te krijgen, maar laat hun besluiteloosheid je niet vertragen. Bel de hulpdiensten als je veilig bent en probeer anderen uit de buurt van de schutter te houden.
HIDE – Verstop je als je niet kan ontsnappen. Vind een veilige plek, bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte of achter een groot meubelstuk, doe het licht uit, doe – wanneer mogelijk – de deur op slot en zet je telefoon op stil en schakel de trilfunctie uit.
FIGHT – Vecht als je geen andere opties meer hebt, alleen of met een groep. Handel met agressie en gebruik geïmproviseerde wapens en vecht.

Het zes minuten durende filmpje is mede gefinancierd door het Amerikaanse Department of
Homeland Security. Met alle grote schietpartijen van de afgelopen jaren, vonden ze het daar blijkbaar tijd voor wat orde in de chaos.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app