Kamp Colditz

Nieuwe beelden

14.08.2012 . 07.46

'Nazi’s hadden lol met gevangenen'

In kamp Colditz in Duitsland was het niet alleen kommer en kwel voor de gevangenen die werden vastgehouden door de nazi’s. Tenminste, dat beeld schetst een nieuw ontdekte film van 70 jaar oud waarin te zien is hoe de nazi’s en de gevangenen het best naar hun zin hebben en met elkaar lachen. 

De film is maandag uitgezonden op de Britse zender Channel 4. Volgens Daily Shame is het de enige bekende film die het leven in het kamp toont. In de beelden, die WTF.nl nog niet in bezit heeft, zijn de bewoners van het kamp te zien in een ontspannen sfeer, terwijl ze grapjes maken en lachen. In hoeverre de beelden een realistisch beeld geven van het dagelijkse leven in het kamp, is niet helemaal duidelijk. Duitse gevangenissen stonden niet bekend om hun gezelligheid.

Colditz werd door de Duitsers gebruikt om mensen vast te zetten die al vaker uit kampen waren ontsnapt. Het was van oorsprong een middeleeuws kasteelcomplex. In de nazi-tijd zaten er 500 geallieerde gevangenen.

Hoewel het de bedoeling was dat er niemand ongezien uit kon ontsnappen, gebeurde dat wel. Aan het einde van WOII stond het bekend als het kamp met de meeste ontsnappingspogingen, maar liefst 186. Een van de bekendste gevangenen was de Britse acteur Desmond Llewelyn, die Q speelde in meerdere James Bond-films.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app