Help!

Fresco-fiasco

22.08.2012 . 11.12

Behulpzame bejaarde vernielt kunst

Een bejaarde inwoonster van het Spaanse stadje Borja heeft een oude muurschildering vernield. De 80-jarige kon het niet aanzien het kunstwerk afbrokkelde en nam het heft in eigen hand: gewapend met verf en een kwast probeerde ze het fresco te restaureren. Want hoe moeilijk kan dat nou helemaal zijn?

De bejaarde vrouw meldde zich bij de eigenaren van het kapelletje toen ze merkte dat haar geklieder het kunstwerk niet beter had gemaakt. Op de website van het Centro de Estudios Borjanos, een centrum dat onderzoek doet naar cultuur in de Spaanse regio, is te lezen dat de schilderkunsten van de vrouw – hoe goed bedoeld ook – niet worden gewaardeerd. Een echte restaurateur zal binnenkort kijken of het kunstwerk nog te redden valt.

In 2010 was het kunstwerk nog helemaal gaaf, maar afgelopen maand werden er foto’s van de inventaris van het kapelletje in de 16eeeuwse hospice gemaakt. Het schilderij was toen al in slechte staat. Afgelopen maand ontdekten de beheerders dat er iets was veranderd aan het kunstwerk. De persoon die nu op de muur staat, had niets meer weg van het Jezusfiguur die D. Elias Garcia Martinez in de 19e eeuw schilderde.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app