Opgave

Dopinggebruik

24.08.2012 . 08.19

Armstrong weet het mooi te brengen

Lance Armstrong heeft jaren stijf van de dope de Tour de France gewonnen. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar hij geeft zijn strijd op tegen het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Hij moet waarschijnlijk zijn zeges in de Tour de France inleveren. 

Dat de wielrenner opgeeft is bizar. Armstrong overwon kanker en vecht al sinds 1999 tegen beschuldigingen van dopinggebruik, maar won in de tussentijd zeven keer de grootste wielerronde ter wereld. Winnaarsmentaliteit op 110 procent dus. Maar nu even niet.

Stierenbloed
Armstrong schrijft in zijn verklaring: “Ik weet wie die zeven tours heeft gewonnen, mijn teamgenoten weten het en iedereen tegen wie ik gefietst heb weet het.” Wij weten ook wie die koersen gewonnen heeft, we weten alleen niet of er stierenbloed of een god weet wat door Armstrongs aderen pompte.

Hier een compilatie die je dus eigenlijk op halve snelheid moet afspelen:

Armstrong weet het wel mooi te brengen: “Er komt een moment in het leven van iedere man, waarop hij moet zeggen 'genoeg is genoeg'. De heksenjacht heeft zijn tol geëist van mijn familie.” Het is niet de schuld van Lance zelf, neen, het is de schuld van de rest van de wereld.

De eindbaas van USADA, Travis Tygert, noemt de beslissing van Armstrong ‘hartverscheurend’. “Het is een hartverscheurend voorbeeld hoe de cultuur in de sport, winnen ten koste van alles, de eerlijke en veilige competitie inhaalt.”

Schuldbekentenis
De Amerikaanse antidopingautoriteit wil Armstrong vervolgen wegens dopinggebruik na recente verklaringen van vijf oud-collega's van de wielrenner. Armstrong probeerde dat te verhinderen door een kort geding aan te spannen, maar zijn verzoek werd afgewezen.

Armstrong is in zijn carrière nooit positief getest op het gebruik van doping. Volgens USADA heeft hij steroïden en bloeddoping gebruikt in zijn periode bij de wielerploegen US Postal en opvolger Discovery.

Ook John Fahey, chef van antidopingbureau WADA, heeft zijn conclusie getrokken nu de Amerikaan zich weigert te verdedigen tegen de dopingbeschuldigingen. "Hij had het recht om hiertegen te vechten, maar dat doet hij niet. Dat is een schuldbekentenis, het is niet anders te interpreteren."

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app