USA2012

Barbie Girl

24.08.2012 . 09.54

Zwitsers niet neutraal over Romney

De Amerikaanse verkiezingsstrijd zet kwaad bloed in Zwitserland. Het altijd neutrale Alpenlandje wordt de campagne ingesleurd door een videoclip tegen de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.

Op de melodie van de 90's-hit Barbie Girl wordt zijn belastingmoraal aan de kaak gesteld. Nou was dat liedje van Aqua al irritant, deze bewerking wekt nog meer ergernis bij de Zwitsers.

Een meisje in Zwitserse klederdracht zingt in de YouTube-clip 'I'm a Romney-girl, in a Romney-world". Ze huppelt rondom een Romney-lookalike, die in de VS wordt beschuldigd van belastingontduiking.

De Republikein zou zijn geld op geheime Zwitserse bankrekeningen hebben gestald om de fiscus te ontlopen. "I'm Mitt Romney, let's go party!" zingt de lookalike dan ook in zijn rode cabrio.

Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken kan er niet om lachen. De ambassade van Zwitserland in Washington heeft zelfs officieel geklaagd bij het hoofdkwartier van het campagneteam van Barack Obama.

"Een bankrekening in Zwitserland hebben is heus niet altijd bedoeld om geld te verbergen voor de belasting", zegt het belastingparadijs tegen persbureau DPA. Obama's team ontkent overigens ook maar iets met de video te maken te hebben. Het clipje is van een belangengroep uit New York, die belastinghervormingen wil.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app