Extreem-rechts

Concentratiekamp

24.08.2012 . 13.02

Breivik vast in oud nazikamp

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik - die aanslagen pleegde in Oslo en op het eilandje Utøya - bevindt zich de komende 21 jaar op vertrouwd terrein, de Ila-gevangenis waar hij ook in voorarrest zat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de inrichting ironisch genoeg een nazi-concentratiekamp.

De gevangenis heeft vandaag de dag 12 vleugels en biedt plaats aan 124 gevangenen. Die worden in de gaten gehouden door 230 man gevangenispersoneel en een systeem van bewakingscamera's. Breivik heeft drie cellen tot zijn beschikking, weet BBC. Hij krijgt die extra ruimte, omdat hij voor zijn eigen veiligheid niet mee mag doen aan activiteiten met andere gevangenen.

Oorspronkelijk was Ila een vrouwengevangenis. De nazi's namen het complex tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen in de jaren 40 in gebruik als concentratiekamp en tegenwoordig zitten de gevaarlijkste mannen van het land er hun straf uit.

De laatste keer dat iemand uit de inrichting ontsnapte was in 2004. Daar een voorbeeld aan nemen, zal Anders niet helpen. De ontsnapte gedetineerde was alweer binnen een paar minuten gepakt. Breivik zat er ook al in voorarrest.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app