Roof

Zonnevlammen

24.08.2012 . 15.07

Duiven kwijt in 'Bermuda Driehoek'

Het noordoosten van Engeland lijkt wel een groot zwart gat voor duiven. Deze zomer zijn er al honderden wedstrijdduiven spoorloos verdwenen. Het gebied tussen Newcastle, Leeds en York wordt door Britse duivenmelkers een soort Bermuda Driehoek genoemd.

Afgelopen weekend hield een Schotse duivenraceclub nog een wedstrijd in het gebied. Ze lieten 232 duiven los en maar 13 hebben de weg naar huis weten te vinden. Keith Simpson van de regionale duivenmelkersfederatie zegt dat sommige vogelfokkers in de buurt dit seizoen al meer dan de helft van hun beesten is kwijtgeraakt. De oorzaak blijft vooralsnog een groot mysterie.

Voor de gemiddelde stadsmens klinkt het kwijtraken van een paar van die 'vliegende ratten' niet als een groot verlies. Toch is het wel even slikken als je weet dat een goede wedstrijdduif ruim 240.000 euro waard kan zijn. "We noemen het gebied de Bermuda Driehoek, omdat er altijd wel iets vreemds lijkt te gebeuren", zegt de Schotse duivenhouder Austin Lindores in The Telegraph. "Ik ga er in elk geval niet meer racen".

Experts hebben geen flauw idee wat de oorzaak is. Een theorie die veel aanhangers heeft, is het abnormale aantal zomerse buien, die de duiven van hun koers drijven. De vogels proberen namelijk om de buien heen te vliegen en zouden dan de weg kwijt kunnen raken.

Ook zonnevlammen die het magnetische veld van de aarde zouden verstoren kunnen een verklaring zijn. Een spionagebasis in de buurt wordt door sommigen zelfs aangewezen als boosdoener.

Het gebied is ook overspoeld met duiven. Veel racers zijn naar het noordoosten uitgeweken, omdat de duiven in andere gebieden werden opgejaagd door roofvogels. Misschien hebben die hun jachtgebied inmiddels dus ook wel verlegd.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app