'Mijn vrouw'

Hij zegt het zelf

19.09.2012 . 09.51

Jezus en Maria waren getrouwd

Jezus Christus en Maria Magdalena zijn bij lange na niet zo heilig als gedacht: ze zouden namelijk getrouwd zijn geweest en het bed hebben gedeeld. Amerikaanse onderzoekers leiden dat af uit een pas ontdekt stuk papyrus, waaruit zou blijken dat de christelijke Messias alles behalve celibatair leefde.

In het stuk manuscript, geschreven in de oude Egyptische Koptische taal, spreekt Jezus, volgens de onderzoekers, zijn discipelen toe. Hij heeft het daarbij over 'mijn vrouw' en zegt dat hij bij haar woont. Volgens Daily Mail zou Jezus hier doelen op Maria Magedalena. Over haar wordt ook wel gezegd dat ze een prostituee was; anderen noemen haar een grote ingewijde.

Vroege christenen dachten dat Jezus getrouwd was en wellicht zelfs kinderen had. Pas rond 200 na Christus begonnen mensen te geloven dat Jezus vrijgezel was gebleven. In 325 na Christus werd dat het officiële standpunt van de kerk.

"Dit stuk papyrus is geen waterdicht bewijs, maar dat Jezus niet getrouwd was, is nooit enig historisch bewijs van gevonden", zegt Karen King, professor in de godgeleerdheid.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app