Censuur

Poseren met maskers

23.09.2012 . 20.53

Ikea verwijdert Pussy Riot-foto

De Russische afdeling van Ikea heeft een foto van de website gehaald waarop mensen stonden in kleurige ski-maskers - zoals die van Pussy Riot, inderdaad. Censuur, zeggen wij. Nee hoor, beweert Ikea. 

De foto stond op Russische website van Ikea, waarop klanten in Ikea-winkels poseren. Bezoekers kunnen op die pagina stemmen op hun favoriete foto. De bewuste foto, met vier mensen in ski-maskers à la Pussy Riot, kreeg meer dan 1400 stemmen.

De foto is volgens Reuters nu vervangen door een bericht waarin Ikea stelt een "commerciële organisatie" te zijn die zich niet met politiek of religie inlaat. "We kunnen niet toelaten dat ons advertentieproject wordt gebruikt om campagne te voeren", aldus het bericht. 

Drie leden van Pussy Riot werden laatst tot twee jaar cel veroordeeld om hun protest tegen Poetin in een kerk in Moskou. Ikea heeft zo'n 2,5 miljard euro geïnvesteerd in winkels in Rusland en zit dus niet te wachten op tegenwerking door de regering.

Een paar jaar geleden klaagde Ikea nog over de corruptie en bureaucratie in Rusland, maar inmiddels zijn de woonwinkel en president Poetin dus blijkbaar dikke maatjes.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app