Knettergek

Madagaskar

24.09.2012 . 20.09

'Tweelingen zijn vervloekte wezens'

In Madagaskar is bijgeloof de gewoonste zaak van de wereld en daar zijn pasgeboren kindjes de dupe van. De moeders van het Antambahoaka-volk zijn er heilig van overtuigd dat tweelingen een vloek met zich meedragen. De simpele oplossing voor dat probleem? Gewoon die navelstreng afknippen en de kindjes op straat achterlaten. Het plaatselijke weeshuis heeft er zijn handen vol aan.

De baby's die door de goeiige dorpsbewoners worden gevonden, zijn totaal aan hun lot overgelaten. Tweelingen mogen volgens de regels van de Antambahoaka na hun geboorte namelijk niet meer worden aangeraakt. "De moeders wassen ze niet en geven ze geen eten", vertelt Madame Julie van het weeshuis. "Als ze in de eerste paar uur niet bij ons worden gebracht, is het vaak te laat."

Vroeger hadden tweelingen nog minder kans bij de Antambahoaka. "De baby's werden traditioneel altijd gestikt in grote potten van klei. Deze werden tot de nok toe gevuld met warme aarde", zegt de lokale gids Latif tegen The Sun. Andere gezinnen legde de tweelingen op de grond in de veestallen, net voordat de koeien terug van het land kwamen. Soms werd er gekozen voor verdrinking. De kindjes hadden geen schijn van kans.

Echt veel is de situatie sindsdien niet verbeterd - en dat is nogal zacht uitgedrukt. "Tegenwoordig worden tweelingen vaak in het bos achtergelaten zodat ze de hongerdood sterven of door wilde dieren worden opgegeten. De natuur verbergt het bewijsmateriaal." Een dorpsbewoner bevestigt het verhaal van de gids. "We laten tweelingen niet bij ons leven. Deze kinderen zijn vervloekt."

Door de jaren heen hebben de Antambahoaka duizenden onschuldige baby's vermoord. Niet een keer greep de overheid in. De tweelingen in het weeshuis, die wel de mazzel hadden om een dumppoging te overleven, zijn het enige bewijs van de gruweldaden.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app