Niets gedaan

Lang kruisverhoor

29.09.2012 . 19.50

Onschuldigen opsluiten kan gewoon

Na meer dan vijftien jaar in de gevangenis, waar hij 23 uur per dag in zijn eentje zat, is Damon Thibodeux een vrij man. Hij werd in 1996 veroordeeld tot de doodstraf, voor een misdaad die hij helemaal niet had gepleegd. Justitie was er blijkbaar zo van overtuigd, dat Thibodeux ze hun zin maar heeft gegeven.

Na een kruisverhoor van negen uur over de moord en verkrachting van zijn 14-jarige stiefnichtje, bezweek Damon onder de druk en bekende hij de eerder gepleegde misdaad, aldus The Washington Post. "Ik weet niet dat ik heb het gedaan, maar ik heb het gedaan", zei hij. Nog voor het einde van de dag trok hij zijn verklaring in, maar daar had de rechter geen boodschap aan.

Vrijdag werd hij vrijgelaten, na een vijf jaar durend onderzoek naar de misstanden tijdens zijn rechtszaak. De bekentenis was volgens deskundigen duidelijk vals. Bijna geen enkel onderdeel van zijn bekentenis klopte met de feiten, en er was nergens bewijs van. Bovendien bleek de verkrachting die Damon had bekend, helemaal niet te zijn gebeurd. Verder was er geen dna-materiaal aanwezig dat wees op zijn schuld. Kortom: er klopte niks van.

Damon is de 300ste persoon in de VS die vrijkomt na een foutieve veroordeling. Of hij schadevergoeding krijgt, is niet duidelijk.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app