Kranjska

Culinair erfgoed

14.04.2012 . 13.59

Geruzie over worst

Het is oorlog tussen Slovenië en Oostenrijk. De inzet: worst. Volgens de BBC gaat het om de Sloveense delicatesse Kranjska klobasa, of Krainerworst. Slovenië wil dat de worst van de EU een beschermde status krijgt, net als Parmezaanse kaas en champagne. Als dat gebeurt, mogen alleen worsten die in Slovenië zijn gemaakt, volgens het traditionele recept, Kranjska of Krainer worden genoemd. 

Dat is tegen het zere been van de Oostenrijkers, die een eigen variant van de worst hebben, met kaas. Die heet Käsekrainer. Als de Slovenen hun zin krijgen, mag die naam niet meer gebruikt worden.

"Deze geliefde specialiteit een andere naam geven is onmogelijk", zegt Josef Bitzinger van de Weense Kamer van Koophandel. Het toevoegen van kaas aan de worst is volgens hem een Oostenrijkse uitvinding.

De Sloveense streek waar de worst vandaan komt, stond vroeger bekend als het hertogdom Krain en maakte toen deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Oostenrijk heeft dus de geschiedenis aan zijn kant, zou je kunnen zeggen. Maar de Slovenen houden voet bij stuk.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app