Lijstje

Lekker kunst jatten

16.10.2012 . 16.19

Grootste kunstroven aller tijden

Kunst jatten is populaire bezigheid bij criminelen. Je kunt er namelijk in één klap stinkend rijk mee worden. In de nacht van maandag op dinsdag is een aantal peperdure schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal gejat. De schade loopt in de miljoenen. En omdat we nu toch lekker bezig zijn, zetten we de grootste kunstroven uit de geschiedenis voor je op een rijtje. 

Schilder Vincenzo Peruggia, werkzaam in het Louvre in Parijs, wandelde op een dag in 1911 op zijn dooie gemakje met de Mona Lisa onder zijn jas de deur uit. Pas aan het einde van de volgende dag werd de diefstal ontdekt, omdat het museumpersoneel dacht dat het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci ergens anders gefotografeerd werd. Peruggia vond dat de Mona Lisa in zijn vaderland Italië thuishoorde. De patriot liep twee jaar later tegen de lamp toen hij probeerde het doek aan een museum in Florence te verkopen. De Italiaan werd een nationale held en hoefde maar een paar maanden te zitten.

Leonardo Da Vinci - Mona Lisa

Een stel agenten kwam in 1990 bij het Isabella Stewart Gardner museum in Boston zogenaamd af op een melding en werd zonder problemen binnengelaten. Een kostbare fout, want het bleken boeven in politiepakjes te zijn. Ze schakelden de bewakers van het museum uit en maakten zich uit de voeten met ruim 230 miljoen euro aan schilderijen, waaronder een onbetaalbaar doek van Johannes Vermeer en werken van Rembrandt en Manet. Er werd een beloning van een paar miljoen uitgeloofd voor een tip die naar de gestolen schilderijen zou leiden, maar tot op de dag van vandaag zijn ze spoorloos.

Johannes Vermeer - The Concert, Rembrandt van Rijn - storm op het meer van galilea, Edouard Manet - Chez Tortoni

Uit het Nationale Museum van Stockholm werden in 2000 op brute wijze een zelfportret van Rembrandt en twee doeken van Renoir gepikt. Een man bedreigde een ongewapende bewaker met zijn machinegeweer terwijl zijn maten de prijzige kunstwerken pakten. Ze strooiden met spijkers om hun achtervolgers af te remmen en ontsnapten uiteindelijk op een motorboot. Al gauw kwam bij het museum de keiharde eis van ruim 7,5 miljoen euro per schilderij binnen via een advocaat die daarna werd opgepakt wegens betrokkenheid bij de roof. De gestolen kunstwerken zijn nooit meer teruggevonden.

Pierre-Auguste Renoir - The Conversation

"Maak je geen zorgen, schat. We zijn van de politie", stelde een groep kunstdieven verontruste toeristen gerust die zagen hoe een schilderij van Leonardo da Vinci in 2003 uit het raam van het huis van de Schotse hertog van Buccleuch werd gegooid. "Dit is gewoon een oefening." Helaas voor de eigenaar was dat een grove leugen. Het doek werd later teruggevonden in een advocatenkantoor in Schotland. Een van de advocaten had geprobeerd een legale manier te vinden om het schilderij te verkopen. De Schotse hertog kon niet meer van het kunstwerk genieten. Hij overleed een maand voor de ontdekking.

Leonardo Da Vinci - Virgin and Child

In Nederland komt kunstdiefstal ook regelmatig voor. Zo verdwenen in 1991 twintig enorm kostbare schilderijen van Vincent van Gogh uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken, met een geschatte waarde van maar liefst 500 miljoen euro, worden teruggevonden in een eveneens gestolen auto in de hoofdstad. Drie kunstwerken blijken zwaar beschadigd. Het zou niet de laatste keer zijn dat het Van Gogh Museum de pineut is. Tijdens een inbraak in 2002 worden twee schilderijen van Van Gogh gejat die samen voor een paar miljoen euro in de boeken stonden.

Vincent van Gogh - Zeezicht bij Scheveningen

In datzelfde jaar verdwenen meer dan 400 schilderijen, tekeningen en notities van Karel Appel tijdens een transport naar de Karel Appelstichting in Amsterdam. De werken blijken zo'n tien jaar later in een loods ergens in Groot-Brittannië te liggen. Ze werden ontdekt nadat een opslagbedrijf de loods had gekocht. Pas na vijf weken onderhandelen was de nieuwe eigenaar van de loods bereid om afstand te doen van de objecten. Het is niet bekend wie de kunstvoorwerpen in eerste instantie in de loods had ondergebracht. Diefstal is nooit bewezen. Misschien is er wel iets misgegaan bij het transport.

Karel Appel - Wild Horse Rider

Heel af en toe worden er kunstwerken gepikt met zuiver goede bedoelingen. Een aantal dieven ontvreemde in 2003 wat schilderijen van de meesters Picasso, Gauguin en Van Gogh uit een galerij in Manchester. Niet voor eigen gewin, maar om prutswerk van het museum aan het licht te brengen. De kunstwerken werden niet veel later in prima staat teruggevonden, verstopt achter een openbaar toilet in de buurt. Op een briefje stond dat de doeken alleen maar waren gejat om aan te tonen dat er nogal wat mankeerde aan de beveiliging van de galerij.

Paul Gauguin - Tahitian Landscape

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app