Bronx Obama

Full-time baan

16.10.2012 . 17.00

Dubbelganger Obama lijkt écht

Toen Barack Obama in 2008 president werd, zat Louis Ortiz aan de grond. Hij was zijn baan kwijt en had geen cent te makken door hoge doktersrekeningen. Zijn leven veranderde toen vrienden hem wezen op zijn flaporen, die best veel op die van de nieuwe president leken. Sindsdien doet hij fulltime Obama na.

Ortiz was een werkeloze Puerto Ricaan uit de Bronx, nu is hij Bronx Obama. Hij doet z’n best om zoveel mogelijk op de president te lijken door z’n haar kort te houden en veel naar zijn speeches te luisteren. The New York Times volgde Ortiz voor een korte documentaire. Je ziet hem thuis voor de spiegel terwijl hij zijn gezichtsuitdrukkingen en handgebaren oefent. 

Op straat denken mensen dat hij de president ís. Ze staren hem na, willen met hem op de foto en beloven op hem te stemmen. Ortiz vertelt: “Voor mij is het normaal om m’n gezicht te zien want ik zie het iedere dag. Op straat denk ik soms: wat is er mis met iedereen? Ik ben het maar, maar ik ben het meer alleen. Het zijn hij en ik.”

Wanneer Ortiz een pak aantrekt, voelt hij zich Obama. Soms doet hij het voor geld, bijvoorbeeld voor een Koreaanse reclamecampagne, maar meestal voor zichzelf. Omdat hij zich er goed bij voelt: “Wanneer ik hem nadoe, voelt het alsof ik heel dicht bij hem ben. Alsof ik hem ben. Er zijn dan geen problemen in de wereld en van mij hoeft dat gevoel nooit te stoppen.”

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app