1147 keer

Lekker jatten

19.10.2012 . 13.28

Schilderijen Picasso meest gestolen

De dieven die eerder deze week schilderijen stolen uit de Kunsthal – al dan niet op slot – eerden een lange traditie: ze namen een Picasso mee. Picasso's zijn namelijk de meest gestolen schilderijen ter wereld. Dat meldt Faqt.nl.

In de loop der jaren zijn volgens het Art Loss Register 1147 van zijn werken gestolen. Het helpt dat Picasso een workaholic was die naar schatting 16.000 kunstwerken maakte in zijn leven. Daardoor valt er nogal wat te gappen.

'Harlequin Head' van Pablo Picasso (1971). Een van de zeven gestolen schilderijen uit de Kunsthal.

Op de tweede plaats staat de relatief onbekende schilder Nick Lawrence, van wie 557 schilderijen verdwenen. Die werden in één keer gestolen toen ze werden getransporteerd in Chicago.

'Foot-in-Mouth' van Nick Lawrence (2005)

Henri Mattise (van wie ook een stuk verdween uit de Kunsthal) staat op de derde plaats van gestolen schilders, het Art Loss Register heeft 205 geregistreerde gestolen schilderijen in de boeken. Daarbij is het werk uit Rotterdam nog niet meegeteld.

'La Liseuse en Blanc et Jaune' van Henri Matisse (1919)

Het vaakst gestolen schilderij is Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (1432). Dit werk is in totaal zeven keer gestolen, gemiddeld één keer per eeuw. De laatste keer dat het werd gestolen, vond de politie het terug op een luchthaven, waar het in bagage zat die niet werd opgehaald.
 

'Het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck (1432)

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app