Bikkels

Immuun

20.10.2012 . 19.10

Gif net snoep voor superratten

Voor iedereen met maar een beetje angst voor al wat kruipt en lange staarten heeft: klik dit bericht gelijk maar weer dicht. Kort samengevat gaat het over megagrote, onuitroeibare ratten. Brrr...

Driekwart van de ratten in het westen van Engeland laat zich niet kisten door een beetje rattengif. De beesten zijn door verkeerd gebruik van gif gemuteerd in resistente superratten. Jarenlang is er te weinig gif ingezet tegen het ongedierte. De overlevenden maakten het gezellig met andere volhouders en na een aantal generaties bestaat de meerderheid van de ratten uit resistente knagers.

Hartstikke gevaarlijk, zeggen wetenschappers van Huddersfield University tegen BBC. "Sommige ongediertebestrijders gebruiken voor die gemuteerde ratten nog steeds dezelfde gifsoorten", legt onderzoeker Dougie Clarke uit. "Op een gegeven moment zijn er alleen nog maar resistente ratten over. En rattengif doet ze niets. Je kan ze net zo goed wat snoep geven."

Niet alleen wordt het zo op den duur praktisch onmogelijk om rattenplagen tegen te gaan, maar ook lopen minder ranzige dieren gevaar. Het gif blijft na consumptie namelijk in de rat zitten. Een roofvogel of kat die zo'n rat opeet, kan daar dan weer wel hartstikke ziek van worden.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app