Zeldzaam

Ook zichzelf niet

25.10.2012 . 11.45

Zussen herkennen niemand

Met je gezicht een blijvende indruk maken op Victoria Wardley en Donna Jones gaat je nooit lukken. De twee zussen uit het Britse York lijden aan een zeldzame aandoening, genaamd prosopagnosie. Daardoor herkennen ze niemand, ook elkaar en zichzelf niet.

"Als ik iemands gezicht zie, ervaar ik een soort tunnelvisie", vertelt Victoria (32) aan The Mirror. "Ik kan nog net een oog of een neus onderscheiden, maar als ik naar het hele gezicht kijk, zie ik het gewoon niet. Het is alsof ik naar een leeg schilderij staar."

De huisarts van Victoria was stamgast van het café waar ze werkte. De man vond het vreemd dat ze hem niet herkende en liet haar onderzoeken. Al snel bleek dat zus Donna ook aan gezichtsblindheid lijdt. "Ik weet niet eens echt hoe ik er zelf uit zie en over het uiterlijk van mijn man kan ik je ook weinig zeggen. We maken ook zelden foto's, want ik heb toch geen idee wie erop staan", zegt Victoria.

Ook Donna heeft zich door haar handicap al regelmatig de ogen uit d'r kop geschaamd. ''Tijdens mijn werk als barvrouw ergerde ik me kapot aan een vrouw die de hele tijd in de weg stond. Pas na een paar minuten kreeg ik in de gaten dat ik het zelf was in de spiegel", zegt ze. "Ik vind het al moeilijk om mijn dochter te herkennen. Daar voel ik me soms best schuldig over. Ik zou toch moeten weten hoe mijn bloedeigen dochter eruit ziet?"

Prosopagnosie komt bij ongeveer een op de vijftig mensen voor. Er is geen medicijn voor en het is niet te behandelen. Je zal er dus mee moeten leren leven.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app