64.000 euro

Gelukkige boef

26.10.2012 . 14.14

Rechter geeft bankrover buit terug

Een Oostenrijkse bankrover heeft van de rechtbank het geld teruggekregen dat hij 19 jaar geleden buit maakte. Een bedrag van bijna 64.000 euro is op zijn rekening gestort, omdat het geld nooit door iemand is opgeëist.

Volgens diverse Oostenrijkse media zat Bankdirecteur Otto Neuman begin jaren negentig financieel aan de grond en besloot met twee vrienden een overval in scène te zetten bij zijn eigen bank, een filiaal van de Erste Bank in Wenen. Ze maakten zo'n 185.000 euro buit, plus een aantal goudstaven en kostbare munten.

Afgeschreven

Neuman werd opgepakt en moest voor 3,5 jaar de gevangenis in. Een groot deel van het geld was inmiddels verdwenen. Het geld dat hij nog over had, ongeveer 64.000 euro, werd door de Oostenrijkse justitie ingevorderd.

Tot zijn verbazing kreeg de 63-jarige Neuman 19 jaar later een telefoontje van zijn advocaat: of hij het geld terug wil. Het stond al die tijd op de rekening van Justitie, maar werd nooit door iemand opgeëist. De bank had het geroofde bedrag al teruggekregen van de verzekering en had er dus geen recht meer op. En de verzekeringsmaatschappij had het geldbedrag al afgeschreven, iets dat ze makkelijk konden doen omdat de goudstaven die terug waren gevonden, intussen veel meer waard waren geworden.

Archieven

"Ik geloofde de rechtbank eerst niet en dacht dat ze een vergissing hadden gemaakt", zegt advocaat Herbert Eichenseder. "Ik moest diep in onze archieven graven om onze cliënt terug te vinden. Het is een understatement om te zeggen dat hij verrast was. Het geld is inmiddels op zijn rekening gestort."

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app