Dieet

Bananen zijn hip

01.11.2012 . 08.25

Aardappels kunnen écht niet meer

Vind je bananen smerig? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Wetenschappers verwachten dat de gele fallusvrucht binnenkort de aardappel gaat vervangen als voedingsbron nummer één. Ook cassave en kousenband gaan volgend deze bollebozen nog eens heel groot worden.

De oorzaak voor ons veranderende dieet is - wat anders - de opwarming van de aarde. Volgens voedingsclub CGIAR gaan de oogsten van traditioneel voedsel als rijst, maïs en tarwe flink afnemen. Ook de door ons zo geliefde aardappel moet het ontgelden. De patatten doen het alleen goed in gematigde klimaten en juist die worden schaars.

Warmte en kou

Onderzoeker Philip Thornton zegt bij de BBC dat de banaan het in veel meer klimaten goed doet. "Het is misschien niet de eindoplossing voor het naderende voedseltekort, maar het helpt wel." Voor Zuid-Azië zit het probleem vooral in de rijstproductie, maar ook daar is een oplossing voor: cassave. De wortel kan beter tegen droogte, vocht, warmte en kou.

Kousenband

Voedseldeskundige Bruce Campbell zegt dat mensen prima in staat zijn om van dieet te wisselen en zich ook prima kunnen aanpassen aan nieuw voedsel. "Kijk naar Afrika. In grote delen at niemand er 20 jaar geleden rijst. Nu is gebleken dat juist de witte korrels daar goed groeien, eten ze het ineens massaal." Een ander probleemgeval is de sojaboon. Voor een hoop derdewereldlanden is het dé leverancier van proteïne, maar soja kan heel slecht tegen temperatuurschommelingen. De oplossing daarvoor: kousenband.

Kijk dus nog maar eens heel goed naar dat kommetje jus in je aardappelpuree, het kan wel eens een van de laatste keren zijn.

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app