De baas

Op 22 na

05.11.2012 . 12.22

Engeland zoekt ruzie met iedereen

Tegenwoordig zijn Engelsen vooral vervelend als ze dronken en stoned door Amsterdam struinen. De tijd dat Engeland de baas van de wereld was, ligt ver achter ons.

De baas van de wereld word je niet zomaar. Daarvoor moet je landen binnenvallen en als het even kan veroveren. Uit onderzoek blijkt dat de Engelsen 90 procent van alle landen in de wereld al eens heeft geprobeerd in te nemen of te plunderen.

Volgens The Telegraph zijn dat niet alleen verafgelegen plekken als Guatemala en Tadzjikistan. Landen als Zweden en Luxemburg waren voor het Britse koninkrijk blijkbaar te gevaarlijk of niet interessant genoeg.

De conclusies van het historisch onderzoek staan in het boek All the countries we've ever invaded: and the few we never got round to. Volgens de schrijver van het boek, Stuart Laycock, bevat het boek geen moreel oordeel. “Het is verbazingwekkend en het voelt nederig dat dit allemaal onderdeel is van onze geschiedenis, al zijn er duidelijk delen waar we minder trots op zijn. Het is bedoeld als een stukje subtiel vermaak.”

Hier is de volledige lijst van landen die nooit echt last hadden van de Britten:

Andorra
Wit Rusland
Bolivia
Burundi
Centraal Afrikaanse Republiek
Tsjaad
Congo
Guatemala
Ivoorkust
Kirgizië
Liechtenstein
Luxemburg
Mali
Marshall Eilanden
Monaco
Mongolië
Paraguay
Sao Tomé en Principe
Zweden
Tadzjikistan
Oezbekistan
Vaticaan Stad

Deel deze pagina

Reageren

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app