Zout water

6% via de cloaca

11.10.2012 . 17.22

Chinese schildpad plast uit z'n bek

De Chinese drieklauwschildpad is een gek beestje. Hij plast namelijk via zijn bek. Biologen vonden al dat het dier raar gedrag vertoonde. Hij ging vaak met z'n hoofd onder water, terwijl hij wel gewoon lucht nodig heeft om te ademen. Ze besloten eens te gaan onderzoeken wat het dier onder water allemaal uitspookt.

Er zijn verschillende soorten vissen die via hun kieuwen ureum uitscheiden, dat is een van de afscheidingsproducten in urine. Een paar biologen kregen ineens het idee dat de schildpad dit misschien ook deed.

Ze bevestigden een slangetje aan het einde van de cloaca van het dier en zetten hem in een bak met water. Zes dagen lang namen ze monsters van de ontlasting van de schildpad en van het water. En wat bleek: maar zes procent van de ureum zat in het slangetje. De rest plaste hij uit via zijn bek.

''Ik ken geen ander dier dat urine via de mond uitscheidt'', zegt een van de onderzoekers tegen New Scientist. ''We waren zeer verrast door deze resultaten.''

Waarom de schildpad op zo'n rare manier plast, is niet duidelijk. De onderzoekers denken dat het iets te maken heeft met de zoute omgeving waar hij in leeft. De nieren van een reptiel kunnen geen zout aan, terwijl de schildpadden wel water nodig hebben om hun plasje te doen. Daarom spoelen ze hun bek met het zoute water en laten ze meteen hun afvalstoffen gaan. Twee vliegen in een klap.

Detail: een van de onderzoekers, is mevrouw Chew Shit Fun. Op 1 april hadden we dit bericht niet geplaast.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app