Zeer zeldzaam

Verstopt in buisje

25.10.2012 . 17.22

Koploos lieveheersbeestje gevonden

In de duinen in het zuidwesten van Montana is een miniscuul lieveheersbeestje ontdekt met een bijzondere eigenschap. Het insect kan zijn kopje net als een schildpad intrekken. Daardoor lijkt dit lieveheersbeestje zonder kop door het leven te gaan.

Bioloog Ross Winton dacht eerst dat het ging om een mier of ander insect waarvan het kopje was kwijtgeraakt, maar het bleek een lieveheersbeestje van een millimeter te zijn. Het beest had z'n kop verstopt in een buisje in zijn borstkas. Nu is vastgesteld dat het om een compleet nieuw soort gaat.

Het is een erg bijzondere vondst, want het lieveheersbeestje is pas een keer eerder gespot. "Er zijn nu een mannetje en een vrouwtje van gevonden", zegt expert Michael Ivie volgens LiveScience. "Daarmee is het een van de zeldzaamste soorten van de Verenigde Staten."

"Dit lieveheersbeestje is niet alleen speciaal vanwege de grootte, zijn leefomgeving en omdat 'ie zo zeldzaam is", legt Ivie uit. "Biologisch gezien is het een mysterie dat deze soort het kopje via een buisje kan intrekken."

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app