Duister

Verleden

25.10.2012 . 16.59

Koala's beschuldigd van incest

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat koala's een duister incestverleden hebben. De buideldieren waren vaak veroordeeld tot seks met familieleden, omdat het slecht ging met het soort en er geen andere koala's in de buurt waren. Daardoor lijken ze vandaag de dag genetisch gezien allemaal op elkaar.

Wanneer de massale inteelt precies heeft plaatsgevonden, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Uit analyse van oude en nieuwe DNA-samples blijkt dat het in ieder geval een flinke poos geleden is, meldt LiveScience. De kans is groot dat het de schuld is van de mens. We hebben de koala al een paar keer bijna uitgeroeid door erop te jagen.

Het incestverleden is geen goed nieuws, want het gaat ten koste van de weerbaarheid van het soort. Omdat alle koala's sterk op elkaar lijken, is het moeilijker voor ze om zich aan te passen om ziektes en veranderende weersomstandigheden te lijf te gaan. Ze hebben immers ook allemaal dezelfde zwakke punten. Tegenwoordig zijn ziektes als chlamydia en het verdwijnen van leefgebied de grootste bedreigingen voor de koala.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

Meest gelezen

Download de app