Spotlight

Interview Samuel L.

13.02.2015 . 08.41

Jackson groeide op met wapens

Samuel L. Jackson mag in Kingsman: The Secret Service weer eens opdraven als de slechterik. En daar is the baddest motherfucker van Hollywood uitermate goed in. Zó goed dat Jackson privé ook de nodige wapens heeft ingeslagen. “Ik heb alle schietopleidingen gehad die er bestaan.” We vlogen naar Londen om de levende legende te spreken.

De Pulp Fiction-acteur heeft het afgelopen jaar welgeteld 10 rollen op zijn naam staan. Er is maar één conclusie mogelijk. Deze man neemt nooit vakantie.

“Nou, ik neem niet vaak vakantie. Ik hou van werken”, vertelt the hardest working man in showbizz  ons in een luxe Londense hotelkamer. “En ik heb al helemaal geen zin in actieve vakanties. Vorig jaar heb ik een film in Duitsland gedraaid en we filmden in de Alpen. Geregeld kwamen er van die bergwandelaars langs. Wat is daar de lol nou van? Zelfs oude mensen! Gezond en gelukkig, maar ik zou dat niet worden op die manier. Laat mij maar tien dagen op een jacht liggen. Af en toe eraf om een klein Italiaans stadje aan te doen voor een restaurantje. Misschien een potje golf.”

Er is altijd iemand die je de schuld geeft als ze verliezen

En daarmee leggen we een blijkbaar gevoelig onderwerp bloot.

“Wat mij aantrekt in golfen? Nou, ik heb geen broers of zussen. Meestal worden kinderen aangespoord om teamsporten te doen om met andere kinderen te spelen. Leuk dat basketballen en voetballen, maar er is altijd iemand die je de schuld geeft als ze verliezen. ‘Jij hebt die kans gemist, jij hebt de pass gemist!’ Golf is de ideale sport voor een enig kind. Want je bent dan zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet. Ik, de golfbaan en de natuur. That’s it.”

Het rustgevende balletje slaan staat in schril contrast met het wapengeslinger in zijn films. Van Captain America tot Snakes on a Plane: zijn personages hebben altijd een dikke gun bij de hand.

“Ik kan door mijn films goed met geweren overweg. Ik heb ze ook thuis en ben dus niet tegen wapens. Maar in mijn geval zijn het geweren van vóór de 20e eeuw.”

Geweren doden geen mensen, mensen doden mensen

Maar zijn fascinatie voor wapens komt niet alleen door films.

“Ik heb door mijn actiefilms alle schietopleidingen gehad die er bestaan. Maar ik ben ook opgegroeid met wapens. Ik woonde op het platteland. We doodden dieren en aten ze. Ik zeg altijd: geweren doden geen mensen, mensen doden mensen.”

Tot slot wilden we weten of hij nog films uit zijn carrière zou ‘laten verdwijnen’, als dat kon….

“Als ik wat uit mijn filmgeschiedenis zou schrappen, zouden het de films zijn waar ik niks van weet. Ik kom niet vaak op mijn IMDB-profiel maar er staan daar zeker vijf titels waar ik nog nooit van gehoord heb!“

Kingsman: The Secret Service draait vanaf donderdag 12 februari in de bioscoop.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen