Sotsji

Net boven de grond

20.02.2014 . 12.07

Met 130 per uur zittend de piste af

"Wat ik zou doen als ik weer zou kunnen lopen? Traplopen!" Voor zijn snowboardongeluk in 2001 was topsporter Kees-Jan van der Klooster gewoon een pizzabezorger. Het liefst sjeesde hij alle trappen op om zijn pizzaatjes rond te brengen. "Ik kon de lift nemen, maar ik koos altijd voor de trap. Dit mis ik wel." Kees-Jan belandde in een rolstoel door een dwarslaesie en behoort nu tot de wereldtop met zitskiën. Hij zal ons land vertegenwoordigen in Sotsji bij de Paralympische Spelen.

Ondanks dat snowboarden er niet meer in zit voor Kees-Jan, zoekt hij nog steeds het randje op. Als zitskiër ga je in een stoeltje met ski’s eronder met zo’n 130 km per uur van de piste, terwijl je met je snuffert vlak boven de grond zit. Klinkt best eng, maar dat is nou juist zo uitdagend aan de sport.

"Ik krijg er veel adrenaline van en een ongeluk moet je niet tegenhouden om te doen wat je leuk vindt. Dagelijks krijgen mensen een auto-ongeluk en die stappen toch ook weer in de auto?"

Kees-Jan traint superhard om in topvorm bovenaan de piste te staan in Sotsji. Hij schat zijn kansen positief in en is erg gedreven om te winnen. "Een medaille is het bewijs dat je de beste bent en ik denk dat iedere topsporter wel de drive heeft om de beste te zijn. Als ik alles uit mezelf haal, weet ik dat ik kan winnen."

Alles moet perfect lopen, wil ik goed eindigen

Toch noemt Kees-Jan een heel rijtje concurrenten op en is hij er zich zeer bewust van dat een wedstrijd verrassend kan uitpakken. "De competitie is sterk en het gaat soms om tiende of zelfs honderdste van een seconde. Alles moet perfect lopen, wil ik goed eindigen. Bij de Olympische Spelen bijvoorbeeld zie je dat soms een echte underdog het voor mekaar krijgt om goed voorin te eindigen."

De topsporter heeft zijn dwarslaesie geaccepteerd en probeert anderen met hun handicap hiermee te helpen. Kees-Jan doet dit door ambassadeur van de Wings for Life foundation te zijn, dit is een foundation die zich in zet voor onderzoek naar de genezing van dwarslaesie.

Ook zijn vriendin heeft de handicap geaccepteerd. Kees-Jan leerde zijn grote liefde 13 jaar geleden kennen en de relatie heeft de klap van het ongeluk overleefd. "Het gaat hartstikke goed en we zijn heel gelukkig samen. In het begin was het natuurlijk wel lastig maar mijn vriendin heeft het volledig geaccepteerd dat ik nu zittend door het leven ga."

Grootste hardloopwedstrijd ooit

Wings for Life organiseert op 4 mei de grootste hardloopwedstrijd ooit. In 35 provincies, in zes verschillende continenten, zal exact op hetzelfde moment het startschot te horen zijn. Internationale organisator Red Bull garandeert dat honderd procent van de opbrengst zal gaan naar de Wings for Life - Spinal Cord Research Foundation. In Nederland zal de race plaatsvinden in Assen en als je mee wilt doen dan kan je inschrijven via deze link. Kees-Jan zelf rolt ook een stukje mee in zijn rolstoel.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app