Doping?

Of gewoon goed

31.07.2012 . 10.18

Chinese zwemt sneller dan Lochte

Een zestienjarig Chinees meisje zwemt harder dan de Olympisch kampioen bij de mannen. De tijd van Ye Shiwen over de laatste 50 meter van haar 400 meter wisselslag was een fractie sneller dan die van de Amerikaan Ryan Lochte.

En dat is verdacht, vindt iedereen buiten China. De Chinezen houden het er op dat ze zich aan alle dopingregels houden. Coaches en Olympiërs uit andere landen, doen hun best om niet met een trillende dopingvinger richting Ye te wijzen.

Stephanie Rice die vier jaar geleden in Peking de titel op de wisselslag won noemt het ‘onwaarschijnlijk snel’. John Leonard staat in hoog aanzien als zwemcoach en hij wringt zich in alle mogelijke bochten: “We moeten voorzichtig zijn om dit doping te noemen."

Leonard gelooft eigenlijk helemaal niks van de officiële Chinese lezing: “Geen enkele coach die ik hier over aansprak in Londen, kan zich herinneren dat hij ooit zoiets heeft gezien: een vrouw die in de laatste 50 meters sneller is dan een van de snelste mannelijke zwemmers en die haar concurrentes klopt met drie en een halve lichaamslengte voorsprong” zegt hij volgens De Standaard.

De coach gaat zelf nog verder: "Ze ziet eruit als een supervrouw. En elke keer als er iemand in de geschiedenis van de zwemsport uitzag als een supervrouw, bleek ze later gedopeerd te zijn. Die laatste 100m deed me denken aan wat de Oost-Duitse zwemsters ooit lieten zien."

De dopingchef van de Olympische Spelen, Arne Ljungqvist, ziet nog geen reden om een onderzoek in te stellen:

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen