EPO

OS2012

02.08.2012 . 12.54

Dierenballen als doping

Tegenwoordig hebben we hippe en makkelijk te gebruiken doping als EPO en anabole steroïden, maar valsspelen was niet altijd zo comfortabel. Vroeger waren atleten aangewezen op minder kekke middeltjes. Zo kauwden de vroege Olympiërs op ballen van dieren om hun hormonenboost voor de Spelen te krijgen.

Verdovende middelen waren ook populair. Bij de eerste moderne Spelen in 1896 was het heel normaal dat deelnemers cocaïne en alcohol tot zich namen om pijntjes te behandelen en vermoeidheid tegen te gaan. "Doping is zo oud als de Olympische Spelen zelf, maar drugs werden niet altijd als een probleem gezien. Ze zijn een probleem geworden", vertelt historicus Martin Polley aan persbureau Reuters.

Een keerpunt was de dood van de Deense wielrenner Knud Enemark Jensen tijdens de Spelen in Rome van 1960. Hij zou zijn bezweken aan het gebruik van amfetamine, ook wel bekend als speed. Op dat moment kreeg het Internationaal Olympische Comité in de gaten dat er misschien wat moest veranderen.

Vandaag de dag staan er honderden stoffen op de dopinglijst en over de jaren zijn de opsporingsmethoden sterk verbeterd, maar de gebruikers zitten ook niet stil. "Het is een race waarvan ik niet denk dat we hem ooit zullen winnen", zegt expert Vanessa Heggie.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen