Lijstje

Carrièreswitch

07.08.2012 . 17.43

Vreemdgaande sporters op een rij

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt zou dolgraag voor Manchester United willen voetballen. Het mag dan klinken als een grap, zo raar is het eigenlijk helemaal niet. Meerdere sporters gingen vreemd met een andere sport.

- De vader van de multisporters is Jim Thorpe. De Amerikaan maakte aanvankelijk naam als atleet tijdens de Olympische Spelen in Stockholm in 1912. Hij trok de aandacht op meerdere onderdelen, maar zijn echte doorbraak kwam pas later in het professionele honkbal. Hij speelde onder meer bij de New York Giants en de Chicago White Sox. Maar daarmee was het nog niet gedaan voor Wa-Tho-Huk (hij was van Indiaanse komaf). Hij speelde ook nog American football en basketbal op het allerhoogste niveau.

- En als er dan een vader is, moet er ook een moeder zijn. Didrikson 'Babe' Zaharias maakte het misschien nog wel bonter dan Thorpe. Ze was een van de beste golfers ter wereld, basketbalde op hoog niveau, was een verdienstelijk biljartster, wist aardig te honkballen en won als atlete twee gouden en één zilveren plak tijdens de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles.

- Basketballegende Michael Jordan maakte in 1993 bekend dat het dunken bij de Chicago Bulls hem stierlijk ging vervelen. Air Jordan ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond die in het honkbal. Op het hoogste podium heeft 'nummer 23', ondanks een 'minor'-contract bij de Chicago White Sox, nooit geacteerd, maar geheel onverdienstelijk was het ook niet. Jordan kwam in zijn honkbalcarrière uit voor de Birmingham Barons en de Scottsdale Barons. Na het honkballen keerde Jordan met tussenpozen terug in de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

- Ook in eigen land hebben we sportswitchers. Hans Werdekker had het na een lange carrière bij onder meer Ajax, Willem II, Haarlem en RKC Waalwijk wel gezien in de voetbalwereld. Hij besloot American football te gaan spelen voor de Amsterdam Admirals. In het kader van 'schoenmaker blijf bij je leest' werd Werdekker kicker bij de hoofdstedelingen.

- Bij de inmiddels opgedoekte Admirals werd Werdekker opgevolgd door een andere ex-voetballer: Silvio Diliberto. Diliberto probeerde voor zijn 'Amerikaanse' avontuurtje voet aan de grond te krijgen op de landelijke voetbalvelden, maar echt succesvol werd hij daar nooit. De middenvelder kwam uit voor onder meer Sparta, Roda JC en FC Eindhoven.

- Dat wielrennen en schaatsen iets van elkaar weg hebben, bewees Jan Bos. Hij won als schaatser zilver tijdens de Winterspelen van 1998 en 2002. Op de fiets deed hij samen met broer Theo en Teun Mulder mee aan de Zomerspelen van 2004. Hij reed drie keer met als beste resultaat een vijfde plek op de 1000 meter.

(c) ANP

VLNR: Teun Mulder en de broers Jan en Theo Bos

- Eric Heiden flikte eenzelfde kunstje. Tijdens de Winterspelen van 1980 bereikte hij zijn status als beste schaatser ooit door alle vijf de afstanden te winnen. Met vijf gouden plakken op zak stapte hij over naar het wielrennen. In 1985 verscheen hij aan de start van de Giro d'Italia en een jaar later reed hij mee in de Tour de France. De successen die hij als schaatser had, heeft hij in de wielersport nooit weten te evenaren, maar starten in de twee grootste wielerrondes is ook geen kattenpis.

- Nasser Al-Attiyah pakte vorige week het brons bij het kleiduivenschieten. Niet slecht voor iemand die vorig jaar nog zegevierde in de Dakar Rally.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen